V/VA Klassen organisatie

V/VA Klassenorganisatie stelt zich tot doel het wedstrijdzeilen met traditionele Lemsteraken in de V/VA klasse te bevorderen.
De klassenorganisatie telt ongeveer 50 leden. Bij een gemiddelde wedstrijd doen 15 tot 20 schepen mee. Er zijn een aantal races in het voorjaar en in het najaar. Iedere wedstrijd heeft zijn eigen signatuur. De HT–race van Harlingen naar Terschelling v.v. waarbij op stromend water wordt gezeild is anders dan een kampioenschap waarbij z.g. up-down banen of de Olympische banen gevaren worden. De Markenvuur race in juni is een echte lange afstandswedstrijd op het IJsselmeer. De 24 uurs race is weer een geheel andere uitdaging. Daar gaat het om de meeste mijlen die in 1 etmaal kunnen worden gevaren.

Wedstrijden

Kenmerkend voor alle wedstrijden is de gezelligheid na afloop in de haven. Omdat de bemanning aan boord blijft is er ambiance op de steigers en er wordt uitgebreid nagepraat over de wedstrijd. Daardoor kennen de schippers en hun bemanningen elkaar goed. Het lijkt op het eerste gezicht behoorlijk ingewikkeld om aan alle voorschriften te voldoen maar dat is in de praktijk niet zo. Zeilen is een leuke hobby en het wedstrijdzeilen met deze majestueuze schepen is een fantastische belevenis. U verbetert gaandeweg uw zeilkunst en dat maakt ook het tourzeilen met deze schepen aangenamer.

TVF

De TVF of handicap is een factor die wordt toegepast op de gezeilde tijd. Dus het schip dat het eerste over de lijn komt behoeft niet de winnaar te zijn. Het doel van de TVF formule is om het snelheidpotentieel van de schepen vast te leggen. Kleine en grote VA Lemsteraken kunnen op deze manier de wedstrijd aangaan. Het gaat uiteindelijk om de beste schipper met de beste bemanning. De wedstrijdzeilerij met Lemsteraken is er voor oud en jong.

Wedstrijdzeilen en Meetbrieven

Voor het zeilen van wedstrijden is een meetbrief vereist. Daarvoor dient het schip 'actief' in het Stamboek te zijn ingeschreven. Dat houdt dat het schip voldoet aan de Criteria van de SSRP en dus een SSRP-plaquette aan boord heeft. De eigenaar betaalt daarvoor de Jaarlijkse bijdrage voor Inschrijving in het Stamboek.

De V/VA Klassenorganisatie werkt nauw samen met de SSRP. U kunt daarover alles op de pagina V/VA-klasse lezen.

I va-klassenorganisatie.nl

Terug naar vorige pagina