De Scheepsbouwers Maritiem - Werkendam

De naam Siem de Vries was vanaf het begin aan Kooijman en de Vries Jachibouw b.v. verbonden. Hij was, zoals hij het zelf treffend zegt, de man van het staal. Jan Kleijwegt werkte al zeven jaar bij Kooijman en de Vries in Deil a.d. Linge. Hij was de man van het hout, duidelijker kan het niet. Toen Ted van Rijnsoever de werf Kooijman en de Vries in 1981 overnam, besloten Siem en Jan samen een nieuwe werf te starten. Aan het Steurgat in het begin van de Biesbosch bij Werkendam konden zij een grote loods, een groot werfterrein en een haven huren. En toen moest er werk komen.

Het was de eerste jaren niet eenvoudig, werkelijk alles werd aangepakt, als het maar met staal en hout te maken had. Naast verbouwingen en reparaties, kwamen er gelukkig ook opdrachten voor een Staverse jol en een Vollenhovense bol. Het bouwprogramma bevat later alle mogelijke typen ronde- en platbodemjachten. Elk jaar werd wel een Lemsteraak afgeleverd.

Programmauitbreiding

Langzaamaan werd het leveringsprogramma uitgebreid. Klassieke typen scherpe jachten als de 'Danish Rose' en de 'Roskilde', werden uitgezet op de spantenenvloer. De Speelmanskotter werd in verschillende lengtes ontwikkeld. De vraag naar Vollenhovense bollen en vooral Staverse jolen groeide. Op 1 juli 2010 werd de eerste paal geslagen voor nieuwbouwhallen van De Scheepsbouwers Maritiem BV. Om de klanten optimaler van dienst te kunnen zijn bij het vakkundig onderhouden van schepen heeft de werf zijn faciliteiten sterk uitgebreid. Met name haven- en winterbergingfaciliteiten zijn dan sterk verbeterd.

Alle resultaten

Overzicht van schepen met SSRP-Plaquette, gebouwd op de werf 'De Scheepsbouwers' in Werkendam

De Scheepsbouwers: Een goede combinatie in staal en hout

In de Spiegel der Zeilvaart van oktober 1996 schreef Wim de Bruijn een artikel ter gelegenheid van het 15-jarig bestaan van de werf.

pdf SdZ oktober 1996 nr08 - De Scheepsbouwers Een goede combinatie in staal en hout

Terug naar vorige pagina