Punterwerf Wildeboer v/h Vos Giethoorn

Het waterrijke Giethoorn telde ooit een twintigtal punterwerven. Kleine maar bloeiende ambachtelijke bedrijfjes. Het vaartuigje gold als werkpaard in het dorp. Vrijwel al het vervoer ging over water. Bij veevervoer, verhuizingen, trouwerijen, zelfs bij begrafenissen speelde de punter dankzij de geringe diepgang een voorname rol. Van al die bedrijfjes bleven er maar twee over. Punterwerf Wildeboer is daar een van. Thomas Vos legde rond 1890 de basis voor het huidige bedrijf. Sinds 1933 worden de punters gemaakt op de huidige locatie van de werf aan de Beulakerweg. Oprichter Vos' achterkleinzoon Henk Wildeboer nam het bedrijf in 1990 van z'n vader over.

Wildeboer bouwde in 1986 een nieuwe zomp, de 'Regt door Zee', voor de Regionale Stichting Enterse Zomp naar tekeningen van het Zuiderzeemuseum met verfijningen van dr. G.J. Schutten, die het standaardwerk "Varen waar geen water is" geschreven heeft, waarin de geschiedenis van de zompvaart gedetailleerd en degelijk gedocumenteerd opgetekend is.

Restauraties

Henk Wildeboer heeft met zijn medewerkers vele houten Punters nieuw gebouwd en gerestaureerd. Een aantal van deze schepen staan ingeschreven in het Stamboek. 

Alle resultaten

Overzicht van schepen met SSRP-Plaquette gebouwd op de werf van Wildeboer vh Vos

Punterwerf Wildeboer vh Vos in de Spiegel der Zeilvaart

Terug naar vorige pagina