Regt door Zee

Regt door Zee

De Enterse zomp 'Regt door Zee' werd op 26 april 1986 tewater gelaten, nadat hiervoor in 1984 De Regionale Stichting Enterse Zomp was opgericht. Als ligplaats werd de Pelmolen te Rijssen gekozen, waar een speciale haven werd gerealiseerd. De "Regt door Zee", zoals de zomp gedoopt werd, is genoemd naar de zomp, die als laatste schip van dat type plat-bodem gevaren had, en eigendom was van schipper Jans ten Berge uit Enter.

Punterbouwer Wildeboer uit Giethoorn bouwde weer een nieuwe zomp naar tekeningen van het Zuiderzeemuseum met verfijningen van dr. G.J. Schutten, die het standaardwerk "Varen waar geen water is" geschreven heeft, waarin de geschiedenis van de zompvaart gedetailleerd en degelijk gedocumenteerd opgetekend is.

Met die tewaterlating werd een belangrijk doel van de Stichting gerealiseerd: de geschiedenis van de vele Enterse zompen weer leven inblazen en alles wat daarmee samenhangt levend te houden en zoveel mogelijk te tonen aan deze en komende generaties.

De restanten van de "Regt door Zee" zijn ondergebracht  in het zompenmuseum van Oudheidkamer Buisjan in Enter. In de Regge werden unieke overtooms gebouwd bij Zuna tussen Rijssen en Nijverdal gevolgd door een overtoom te Overwater ten noorden van Hellendoorn. Voor het verplaatsen van de zomp over land is een speciale trailer gebouwd.

Eigen website

Eigenschappen

Plaquette nummer:2154 Zeil nummer:
Categorie:C Tekening nummer:
Type:Enterse Zomp

Bouw

Bouwjaar:1986 Ontwerper:Tekening G.J. Schutten
Werf:Wildeboer v/h Vos Werf plaats:Giethoorn
Motor:Inbouw Motor type:
Materiaal romp:Eikenhout Materiaal kajuit:
Materiaal zeil:
Onderwaterschip:Knikspant Kiel:

Afmetingen

Lengte stevens:12,20 m Breedte berghout:2,70 m
Diepgang:0,35 m Masthoogte water:11,80 m
Oppervlakte grootzeil:26,00 m2 Oppervlakte fok:11,00 m2
Oppervlakte botterfok:0,00 m2 Oppervlakte kluiver:0,00 m2
Oppervlakte totaal:37,00 m2 Oppervlakte overig:0,00 m2

Tot nu toe bekende eigenaren en namen van het schip

1986 – Nu (laatst bekend) De Regionale Stichting Enterse Zomp, Enter ( Regt door Zee)

Geschiedenis

1939

1939

1939:

Geschiedenis

Jans ten Berge hield na het stopzetten van zijn onderneming zijn zomp aan voor de pleziervaart. Toen een van zijn scheepsmaten verdronk, in 1939, legde hij de zomp op. Een textielbaron financierde het transport naar het Openluchtmuseum in Arnhem in 1942, waar de zomp aan het eind van de oorlog door een granaat getroffen werd. De restanten kwamen in het Zuiderzeemuseum terecht, waar ze vandaan gehaald werden voor de reconstructieopbouw in de Oranjerie van kasteel Twickel in Delden, door de al genoemde Gerrit Schutten. Na wat omzwervingen kwamen de restanten uiteindelijk in het zompenmuseum in Enter terecht.

1986

26 april 1986

26 april 1986: Tewaterlating bij Punterwerf Wildeboer in Giethoorn.

Foto doop Entere Zomp 'Regt door Zee'
Foto doop Entere Zomp 'Regt door Zee'

We zijn zeer geïnteresseerd in uw opmerkingen en/of vragen over dit schip. Stuur ze ons!

Terug naar het overzicht