De SSRP op Boot Holland 2019

30 januari 2019

De SSRP is  met een stand aanwezig op de grote FVEN presentatie op het Historische plein tijdens Boot Holland. De beurs is op vrijdagmorgen 8 februari geopend en duurt tot woensdag 13 februari.
Openingstijden:
Vrijdag 8 februari van 10:00 uur – 18:00 uur
Zaterdag 9 februari van 10:00 uur – 18:00 uur
Zondag 10 februari van 10:00 uur – 18:00 uur
Maandag 11 februari van 13:00 uur – 21:00 uur
Dinsdag 12 februari van 10:00 uur – 18:00 uur
Woensdag 13 februari van 10:00 uur – 17:00 uur

Op het plein voor de stand hebben we het Wyldsjittertje 'Lytse Lieuw' opgesteld. Een prachtig bootje, in 1980 door Pier Piersma gebouwd en nu eigendom van de Stichting De Palingaak. De 'Lytse Lieuw' heeft nu geen echte functie meer voor de Stichting, nu houtbouwmuseum De Helling is opgeheven. De huidige eigenaar van de Palingaak heeft het kostbare plan heeft opgevat om in 2019 een "historische" reis naar Londen te maken. Daarom wordt er een nieuwe eigenaar voor de wyldsjitter gezocht. 

Nog veel meer te zien

Op Boot Holland zijn diverse prachtige Ronde en Platbodemjachten te zien. Naast een paar skûtsjes, een tweetal Friese klasse-schouwen en de tjotter 'Prins' toont houtsnijder-restaurateur Hans Sinnema het gerestaureerde casco van de tjotter 'De Wylde Bearch'. Afgelopen maanden is het casco van de tjotter, prachtig geklonken, gerestaureerd door Stofberg in Enkhuizen. Het resultaat is op Boot Holland te bewonderen. Hans Sinnema gaat het scheepje nu afwerken met de nog te gebruiken houten onderdelen, aangevuld met de oorspronkelijk houten onderdelen die nog in goede staat zijn en natuurlijk de door hem gesneden vergulde leeuw. 

De boeier 'Friso centraal op de beurs

Dit jaar is het precies 125 jaar geleden dat de boeier “Friso” te water werd gelaten, en het is dan ook  65 jaar geleden dat de overdracht aan de Provincie Fryslân plaats vond. Oorspronkelijk werd het door de grote boeierbouwer Eeltje Holtrop van der Zee te Joure voor de opdrachtgever, commissaris van de Koningin mr. B. Ph. baron van Harinxma thoe Slooten, gebouwd. Op 25 mei wordt deze bijzondere gebeurtenis van het 125 jarig bestaan, c.q. het 65 jarig bestaan als Statenjacht luister bijgezet door een grote vlootschouw van “Oud “Hout” in en rond de haven van Grou. Die plaats is gekozen omdat de KZV Oostergoo een van de belangrijkste initiatiefnemers is geweest om dit schip door overdracht aan de provincie te behouden. Er is in dit kader een nieuwe folder gemaakt met daarin veel informatie over de boeier. deze is bij de 'Friso' en ook op de stand van de SSRP te verkrijgen.  

Terug naar vorige pagina