Lytse Lieuw

Lytse Lieuw

Pier Piersma komt in 1966 in de leer bij Berend de Jong, die toen de zestig al gepasseerd was. Het was opgegroeid als zoon van Heit Piersma als beheerder van de Jeugdherberg en had al jaren ervaring met de daar aanwezige tjotters. Na een paar weken gaf Berend al te kennen dat het met deze jongen wel goed zou komen. In 1967 bouwde Pier zelfstandig z'n eerste tjotter, de 'Froask', waarin hij nu nog regelmatig zeilt. Daarna volgde er nog een grote rij nieuwbouwschepen, tjotters en boeiers, die hij op zijn eigen werf bouwde. Naast de nieuwbouw heeft Pier ook vele oude houten schepen een tweede jeugd gegeven.

Nieuwe eigenaar gezocht - Te koop

In 2016 is het Houtbouwmuseum opgeheven en is de werf met de gebouwen verkocht aan Martijn Perdijk van de werf Wind en Water. Alle activa van het museum zijn overgedragen aan de Stichting "De Palingaak" in Heeg. De 'Lytse Lieuw' heeft nu geen echte functie meer en omdat de huidige eigenaar van de Palingaak het kostbare plan heeft opgevat om in 2019 een "historische" reis naar Londen te maken, wordt er een nieuwe eigenaar voor de wyldsjitter gezocht. 

Heeft u belangstelling? Voor informatie: e-mail jachtwerf@windenwater.nl.

Boot Holland 2019
Boot Holland 2019

Dr. Ir. J. Vermeer schrijft in zijn boek "Tjotters en Boatsjes":
Dit is een ééngangsboatsje, gebouwd in 1980 "op de koop". De eerste eigenaar was F. Lion te Amsterdam, die het bootje van Piersma kocht voor zijn kinderen. Na de aanschaf van de grote tjotter "Greate Lieuw" werd het scheepje door bemiddeling van Piersma verkocht aan de ING-bank te Sneek. 
Bij de komst van de ING bank aan de Oppenhuizerweg in Sneek in de negentigerjaren van de vorige eeuw schonk het personeel deze kleine tjotter, een boatsje, aan de leiding van de bank. De Leeuw op de helmstok is symbool van de ING bank. Na de verhuizing naar Sneek werd het boatsje grondig gerestaureerd door Jachtwerf Popma in Oppenhuizen.
In 2009 was de ING bank aan de Oppenhuizerweg aan verbouwing toe en was er geen plaats meer voor dit object. Het personeel van de bank heeft toen besloten het boatsje te schenken aan Houtbouwmuseum De Helling in Heeg. In 2009 is het scheepje enthousiast in ontvangst genomen door de leiding en de vrijwilligers. Het scheepje vormde een mooie tegenstelling met de klassieke Wydlsjitter 'Wildschieter' die ook in het museum staat opgesteld. Bij beide scheepjes is onder andere duidelijk het binnenwerk met de diverse bevestigingswijzen uit verschillende perioden te zien.

Eigenschappen

Plaquette nummer:1247 Zeil nummer:
Categorie:C Tekening nummer:
Type:Wyldsjitter

Bouw

Bouwjaar:1980 Ontwerper:P.P. Piersma
Werf:P.P. Piersma Werf plaats:Heeg
Motor: Motor type:
Materiaal romp:Eikenhout Materiaal kajuit:
Materiaal zeil:Dacron
Onderwaterschip: Kiel:

Afmetingen

Lengte stevens:4,00 m Breedte berghout:1,60 m
Diepgang:0,20 m Masthoogte water:4,30 m
Oppervlakte grootzeil:0,00 m2 Oppervlakte fok:0,00 m2
Oppervlakte botterfok:0,00 m2 Oppervlakte kluiver:0,00 m2
Oppervlakte totaal:0,00 m2 Oppervlakte overig:0,00 m2

Tot nu toe bekende eigenaren en namen van het schip

1981 – 1988 F. Lion, Amsterdam ( Lytse Lieuw)
1988 – 2009 ING Bank, Sneek ( Lytse Lieuw)
2009 – 2017 Houtbouwmuseum De Helling, Heeg ( Lytse Lieuw)
2017 – Nu (laatst bekend) Stichting De Palingaak, Grou ( Lytse Lieuw)

Geschiedenis

1997

1997

1997: Foto's in het boek "Tjotters en Boatsjes" van Dr. ir. J. Vermeer

2019

8 februari 2019

8 februari 2019: De 'Lytse Lieuw' op Boot Holland in Leeuwarden

We zijn zeer geïnteresseerd in uw opmerkingen en/of vragen over dit schip. Stuur ze ons!

Terug naar het overzicht