De Tjottervloot ontvangt Bestuur en Raad van Advies SSRP

18 mei 2017

Regelmatig vergadert het SSRP-bestuur bij één van de relaties in haar netwerk om de onderlinge banden te verstevigen. Dit keer bij de  Stichting Friese Tjottervloot in het eigen onderkomen, 't Sylhûs in Heeg, dat ze samen met de WSV Heeg in eigendom hebben.
Op een warme dinsdagmiddag in mei 2017 is het geen straf om daar te vergaderen met de Raad van Advies. Rob van Roessel en enkele teamgenoten van de Tjottervloot verwelkomen de verhit uitziende bestuursleden op een hartelijke en gastvrije Friese wijze.
Wat is het toch een prachtige locatie met dito uitzicht. Een zeilschool is actief in het lesgeven aan Friese jeugd. De toekomstige generatie ook voor onze Rond en Platbodemschepen? Tenslotte is de Nederlandse bemanning van de Volvo Oceanrace ook begonnen met het leren zeilen in tjotters. Daarna een rondleiding door 't Sylhûs. De werkplaats met een tjotter liggend op haar zij, met een  beetje breeuwsel hangend uit de naden. De in ontwikkeling zijnde bibliotheek.

De tjotters met gestreken masten dobberend in de overdekte loods. De zeilen afgedekt met hoezen, de zwaluwen laten hun uitwerpselen ongecontroleerd vallen. Dat hoort ook bij de vrije natuur. De aanleg van het duurzaam en zelfvoorzienend warmtecircuit laat onze monden openvallen.
Geheel door vrijwilligers aangelegd, (winter)koud water onder de tjotters oppompen, door een ketel aangestuurd met door zonnepanelen opgeslagen energie die het water opwarmt om o.a. de werkplaatsvloer te verwarmen! Heel knap staaltje (geen eikenhout) werk. 
De loods van WSV Heeg is vol activiteit. De jeugd sleept Optimisten en Splashes naar de rand van het terrein. Trotse moeders slaan, voorzien van verrekijkers, hun kroost vanachter de balustrade van 't Sylhûs gade.

Na de uitleg en rondleiding de vergadering

De bestuursleden scheuren zich los van deze activiteiten om (liefst met de rug naar het water i.v.m. de concentratie) te gaan vergaderen. Het eerste overleg met de leden van de Raad van Advies. Constructief, transparant en met open mind naar de toekomst gericht, bespreken wij de nodige invalshoeken, hét centrale thema.... 

Hoe houden wij de vloot Ronde en Platbodemjachten onder de aandacht en in de vaart bij de generatie van de toekomst.

Die zeilende jongelui daar onder onze ogen op het Heegermeer?
U krijgt een vervolg... Beloofd!

Ineke Verkaaik-Hogervorst
Vicevoorzitter, PR en Communicatie

De Tjottervloot is volop in beweging

Voorzitter Rob van Roessel, al meer dan 40 jaar betrokken bij de vloot en Klaas Smit, die de PR verzorgt, vertelden tijdens de bijeenkomst en de rondleiding enthousiast over de totstandkoming van 't Sylhûs, het verhaal van de tjottervloot en alle activiteiten, die men voor 2017 op het programma heeft staan. Er worden steeds weer nieuwe ideeën ontwikkeld en gerealiseerd.
Nieuw is bijvoorbeeld de mogelijkheid "Geef een avond zeilen in een tjotter cadeau". U kunt nu iemand  een avond zeilen in een tjotter cadeau doen. Leuker kun je het toch niet maken!
Ook worden er weer zeilcursussen georganiseerd en ook dit jaar kunnen kinderen deelnemen aan een zwerftocht met de tjotters door Friesland, dit jaar onder begeleiding van de boeier 'Pleuntje'.
Ook nieuw is de documentaire over de Tjottervloot, die op de afgelopen Hiswa Klassiek in première is gegaan. U kunt een DVD bij de Tjottervloot aanschaffen.

Alle informatie over deze en nog meer activiteiten kunt u vinden op de pagina van de Tjottervloot. U kunt hier ook de trailer van de documentaire bekijken.

Terug naar vorige pagina