W.H. de Vosprijs 2018 toegekend aan Harmen Timmerman

10 maart 2018

De W.H. de Vosprijs wordt toegekend aan degene die zich bijzonder verdienstelijk heeft gemaakt voor het door de Stichting nagestreefde doel, dan wel blijk heeft gegeven van uitermate grote zorg en toewijding bij het onderhoud en de instandhouding van zijn of haar jacht. De prijs bestaat uit een wisselprijs, zijnde een zilveren model van de Lemsteraak 'De Onrust' en een vergulde knop van de vlaggenstok, die blijvend wordt uitgereikt.

Het bestuur van de Stichting Ronde en Platbodemjachten (SSRP) heeft besloten de W.H. de Vosprijs 2018 tijdens de Winterbijeenkomst in Rotterdam uit te reiken aan: 

HARMEN TIMMERMAN

Op grond van de volgende overwegingen

 • Zo'n kleine twintig jaar geleden had orgelbouwer Evert Jan Timmerman, uit Ommen een droom. Hij wilde een eigen zeilboot bouwen. Met zoon Harmen, werkzaam in de bouw en woonachtig in Epe, begon hij aan dit project.
  De keus viel uiteindelijk op het bouwen van een boeier. Met medewerking van het Zuiderzeemuseum werd een nauwkeurige ontwerptekening gemaakt op basis van de boeier ‘Sperwer’, een kunstwerk van Eeltje Holtrop van der Zee, gebouwd in 1886. De te bouwen boeier werd een meter korter om werk te besparen. 
  Er werden 2 stammen eikenhout uitgezocht in het Laarbos bij Ommen en het hout is een aantal jaren natuurlijk gedroogd. Eind september 2001 werd de kiel gelegd en startte de bouw.
  Alle werkzaamheden zijn in eigen beheer uitgevoerd. Nagenoeg alle onderdelen van het schip en het beslag hebben ze zelf gemaakt. Dat vader en zoon trots waren op hun werk mag blijken uit het feit, dat veel van hun resultaten eerst een tijdje thuis op de schoorsteenmantel hebben gestaan, om er op die manier extra van te kunnen genieten.
  Drie jaar voor de geplande tewaterlating overleed vader Timmerman plotseling. Een reden voor zoon Harmen om nog gedrevener de eindstreep te halen. Die werd in 2017 in Epe gehaald. De boeier was daar intussen voor de afbouw naartoe verhuisd. Bijna twintig jaar na de eerste plannen!
  In 2017 is de ‘Uiltje’ zoals de boeier is genoemd, in Elburg te water gelaten. Mede dankzij  de hulp van zijn goede vriend Eke van der Zee en goede adviezen en prachtige zeilgarderobe van zeilmaker Jan de Boer uit Akkrum, is het een prachtig zeilende boeier geworden. Ze is met plaquettenummer 2277 ingeschreven in het Stamboek.
  Een sieraad voor onze vloot van Ronde en Platbodemjachten, mede ter nagedachtenis aan grote scheepsbouwers uit het verleden.

Harmen heeft met dit alles een bijdrage van niet in te schatten betekenis geleverd en draagt met zijn prachtige, zelfgebouwde boeier bij aan de doelstellingen van het Stamboek, waarvoor het bestuur hem zeer erkentelijk is en op deze wijze de unieke verbintenis met het Stamboek wil benadrukken.

Aldus vastgesteld in de vergadering van het bestuur van de Stichting Ronde en Platbodemjachten te Maarn 19 september 2017.

Rotterdam, zaterdag 10 maart 2018

 

Terug naar vorige pagina