Op eigen kiel

Honderd jaar bestaan van de Vereniging Watersport De Twee Provinciën (VWDTP) in Paterswolde

Ter gelegenheid van het honderd jaar bestaan van de Vereniging Watersport De Twee Provinciën (VWDTP) in Paterswolde is dit jubileumboek samengesteld. De titel van dit jubileumboek is: "OP EIGEN KIEL". Het is een scheepsterm die aangeeft dat het transport van het schip door het water, dus op "eigen kiel" plaats vindt. Zo hebben by. de "Paterswolde 1" en de "Brunica" hun thuisreis vanuit Amsterdam "op eigen kiel" over het I]sselmeer, toen nog Zuiderzee, gemaakt. In overdrachtelijke zin verklaart de titel de eigen koers die VWDTP zelf heeft gevaren om te worden en te zijn wat de vereniging nu is.

Het in 12 hoofdstukken ingedeelde boek vertelt de voorgeschiedenis en per 10 jaar de belangrijkste gebeurtenissen en anekdotes. De zeilvereniging De Twee Provinciën (DTP) werd opgericht (o.a. door Niemeyer dus) op 3 juli 1911. Korte tijd later sloot DTP zich aan bij de door Jan Evert Scholten opgerichte en wat breder georiënteerde Vereeniging Watersport Paterswolde (ook voor viswedstrijden!). Omdat Scholten de Paalkoepel te klein vond voor het ontvangen van gasten, liet hij een nieuwe Buitensociëteit bouwen, die op 27 mei 1917 op sobere wijze werd geopend, en die heden ten dage nog steeds het fraaie, in 2004 gerestaureerde, Clubhuis is. Niet sober was het bezoek van een nog jonge HM Koningin Juliana in 1922 aan de vereniging. Zo grijpt het ene na het andere verhaal in dit fraaie boek in elkaar. Met het bezoek van HM Koningin Beatrix aan onze vereniging 2 juli 2011 lijkt de cirkel rond!

Zeilopleidingen

Gedurende deze honderd jaar heeft de zeilopleiding een belangrijke plaats ingenomen. Bescheiden begonnen met een opleiding in huurboten van Visser en Helder en in de "Poseidon"; nu wordt de jeugd van de regio, ieder jaar ongeveer 250, in aanraking gebracht met de zeilsport. ]eugdige talenten krijgen een gedegen zeilopleiding. VWDTP heeft ieder jaar wel een aantal jeugdzeilers die op nationaal en internationaal niveau op het podium staan. En de vereniging heeft een prachtige zeilopleiding ontwikkeld voor volwassenen.

Wedstrijdzeilen

Vanaf 1911 is er bij DTP wedstrijd gezeild. Vele kampioenen komen van het Paterswoldsemeer. Op het "bord van de kampioenen" staat 73 keer ver-me Id dat een VWDTP-er of een VWDTP-team nationaal of internationaal kampioen is geworden. Het hoogtepunt is wel geweest het behalen van de zilveren Olympische medaille in 2008 van Annemieke Bes.

Het Clubhuis

Van grote betekenis voor de vereniging is het Clubhuis. Bijna honderd jaar zorgen we voor dit gebouw. Dat is een prestatie van formaat. In de 80-er jaren heeft het er om gespannen of het Clubhuis in zijn huidige vorm kon blijven bestaan. Een gemeenschappelijke inspanning van leden van VWDTP, bedrijfsleven en overheden hebben het Clubhuis zijn oude allure teruggegeven.

Uitgever: VWDTP

Titel: Op eigen kiel - 100 jaar VWDTP
Auteur(s): (redactie); Noot, L.; Heuvelman, D.
Jaar van uitgave: 2011, Soort boek: gebonden, Pagina's: 184, Prijs: € 35.00

Terug naar vorige pagina