De Hengst

De botvisserij en de mosselvangst in Zeeland en in Vlaanderen

Tijdens de Beurs Klassieke Schepen 2007 presenteerde mevrouw Ria Geluk op zaterdag 10 november een exemplaar van het pas verschenen boek De Hengst. Ria Geluk is (op dat moment) voorzitter van de Stichting Behoud Hoogaars. De Hengst is een Vlaams scheepstype dat minder bekend is dan de Hoogaars en waar ook aanmerkelijk minder van zijn gebouwd. De heer Gert Doornink, scheidend voorzitter van de FONV, zelf ooit eigenaar van een Hengst, nam het boek in ontvangst.

Schrijver van het boek is Jules van Beylen, de oud-conservator van het Antwerps scheepvaartmuseum het Steen. Hij overleed alweer zeven jaar geleden en liet het boek als manuscript na. "Hij wist dat hij zou overlijden en heeft tot op het laatst samen met zijn vrouw aan het manuscript gewerkt." vertelt Ria. Na standaardwerken over de Hoogaars, de Antwerpse Knot en de Botter is dit het vierde boek waarin Van Beylen de geschiedenis, de bouwwijze en het gebruik van een scheepstype beschrijft. "Er staan ook allemaal bouwtekeningen in op grond waarvan je zo een Hengst kunt bouwen. Van Beylen zelf bouwde altijd modellen van de schepen waarover hij schreef om te kijken of alles klopte." weet Gert.

Het manuscript is door zijn weduwe en een kleine redactie verder klaargemaakt voor publicatie. Han Reijnhout, met wie Van Beylen ook samenwerkte bij de eerdere boeken, maakte veel illustraties. Ria: "Van Beylen had in het manuscript wel aangegeven waar welke illustraties moesten, maar ze waren nog niet gemaakt. Dat was dus nog een hele klus.".

Een Hengst is een schip uit de Scheldedelta van ongeveer 11 meter lang. Het werd voor verschillende doeleinden gebruikt, maar was een echt werkschip; karakteristiek en sterk gebouwd. Er zijn nog slechts 6 houten Hengsten in de vaart en het type is bijna verdwenen. "Ik heb altijd fijn met deze platbodem gevaren," vertelt Gert, "als je dan ergens in een haventje in Zeeland aanlegde, kwamen er altijd wel een paar oude vissersmannen praten. Die wisten dan vaak precies om welk schip het ging."

Het boek is uitgegeven door de Stichting Behoud Hoogaars en de Vlaamse zusterorganisatie Tolerant VZW. Ook hebben de provincies een bijdrage geleverd. "Het is van groot belang dat er weer een standaardboek is over een oud-Hollands scheepstype en dat het tot in detail is beschreven en vastgelegd wat we nu nog weten maar morgen misschien niet meer." aldus Gert Doornik over het belang van het boek.

Auteur

Jules van Beylen (1918-2000). Jules van Beylen is op 13 maart 2000 overleden op 82-jarige leeftijd. In juni 2000 verscheen in Arneklanken van de hand van J. Adriaanse (Historische Vereniging Arnemuiden) een In Memoriam.

Uitgever De deputatie van de Provincie Oost-Vlaanderen ism Tolerant VZW en Stichting Behoud Hoogaars

Bindwijze: Gebonden, 2007, 367 pagina's
ISBN: 9789074311618

Terug naar vorige pagina