De Hoogaars

Geschiedenis en bouw

Als tweede deel in de serie 'Monografieën over klassieke Nederlandse scheepstypen' verschijnt na De Bomschuit van E. W. Petrejus nu een monografie over de hoogaars door J. van Beylen, conservator van het Nationaal Scheepvaartmuseum te Antwerpen. De hoogaars is een overnaads gebouwd platboom vissersvaartuig, dat vooral gebruikt werd voor de oester- en mosselkweek in Zeeland. De garnaalvisserij in de zeegaten en de visserij op de binnenwateren in Zuid-Holland en België, Tegenwoordig is de hoogaars als jacht een geliefd type in de zeilsport.
Er zijn verschillende typen hoogaars: de Arnemuidense, de Kinderdijkse, de Tholense en de Zeeuws-Vlaamse. In dit boek wordt het algemene type beschreven en de geschiedenis hiervan. Het tweede gedeelte van het boek bestaat uit een gedetailleerde beschrijving van de bouw van een model van de Tholense hoogaars, voorzien van alle benodigde tekeningen, aan de hand waarvan de liefhebber zijn eigen model kan bouwen. Grote bouwtekeningen op schaal zijn op aanvraag verkrijgbaar.

Illustraties

In het historische gedeelte is een aantal illustraties opgenomen van de hoogaars. zoals deze op tekeningen en schilderijen is afgebeeld. Tevens bevat het boek alle tot op heden geregistreerde documentatie over dit
scheepstype. De auteur, die een erkende autoriteit is op het gebied van de Zeeuwse zeilschepen, heeft zijn kennis van de hoogaars in dit boek bijeengebracht. Deze monografie over de hoogaars is een belangrijke aanwinst voor de literatuur over de Nederlandse scheepstypen, en een waardevol bezit voor de liefhebber van klassieke jachten, alsmede voor de serieuze modelbouwer. Met bouwbeschrijving van een model van de Tholense hoogaars TH64.

Auteur

Jules van Beylen (1918-2000). Jules van Beylen is op 13 maart 2000 overleden op 82-jarige leeftijd. In juni 2000 verscheen in Arneklanken van de hand van J. Adriaanse (Historische Vereniging Arnemuiden) een In Memoriam.

Uitgever De Boer Maritiem

Bindwijze: Gebonden, 1978, 184 pagina's
ISBN: 90-2281-983-3

Terug naar vorige pagina