2015-2: SSRP 60 jaar jong

Spiegel der Zeilvaart maart 2015 nummer 2

2015 is door de SSRP uitgeroepen als "jubeljaar", vanwege het 60-jarig bestaan. Dat gaan we groots vieren, in Lemmer van 19 t/m 21 juni in samenwerking met de 150-jarige Lemster Watersport-vereniging "De Zevenwolden". In 1955 besloten een aantal toonaangevende organisaties dat er een samenwerkingsverband moest komen om ervoor te zorgen dat de traditionele scheepstypen uit de wereld van de ronde en platbodemjachten behouden zouden blijven. En zo werd de Stichting opgericht en die is na zestig jaar nog springlevend! Om zowel de doelstelling te ondersteunen en ook stil te staan bij dit jubileum worden er in 2015 een aantal activiteiten georganiseerd. U bent van harte uitgenodigd om daaraan deel te nemen. Er volgt meer informatie via onze Nieuwsbrief en de website. Aanmelden kan op de website in het "Mijn SSRP" deel.
(Maarten van Hezik, voorzitter SSRP-bestuur)

Nieuwe schepen in het Stamboek

We hebben weer 6 schepen kunnen 'activeren' in het Stamboek. Vaak schepen met een bijzondere geschiedenis. Die proberen we op de website zo volledig mogelijk bij het schip te presenteren met behulp van de (oud-)eigenaren. Maar we hebben ook 17, voor het Stamboek nog onbekende schepen, nieuw kunnen inschrijven. Dat is een bijzonder groot aantal in één keer. Er zitten er nog een aantal in de 'pijplijn', waarmee onze Criterium Commissie druk doende is. Dat zo'n inschrijving soms op toevalligheden kan berusten bewijst het verhaal van de Lemsteraak 'Theepot' uit Bremerhaven. In zot o deden wij mee aan Sail Bremerhaven. Ik was net begonnen als Stamboekbeheerder. In Bremerhaven kwamen wij tijdelijk te liggen naast de Lemsteraak 'Theepot' van Doris en Dieter Häfen, Het schip zag er zeer verzorgd uit en de eigenaren waren erg enthousiast. Op de wal stond een groot plakkaat met daarop de vermelding dat de 'Theepot' rond 1920 als vissersschip gebouwd zou zijn en in 1960 op de werf van Boomsma in Sneek verbouwd tot jacht. Dat wekte interesse. Tijdens deze Sail hebben we terloops nog een paar keer met de eigenaren gesproken met de afspraak dat we in ons archief naar aanknopingspunten zouden zoeken. Een zoektocht in ons archief leverde bij thuiskomst echter niets op.

Lemsteraak 'Theepot' onder vol zeil op de Weser bij Bremerhaven
Lemsteraak 'Theepot' onder vol zeil op de Weser bij Bremerhaven

Hernieuwde kennismaking

2014 kwamen we de 'Theepot' weer tegen, maar nu in Papenburg. Het werd erg gezellig aan boord en er kwam al pratende meer informatie boven water. Die hebben we verzameld en met de nodige foto's thuis aan Peter Tolsma en Dirk Huizinga laten zien. Het resultaat van de zoektocht en bezoeken aan het Fries Scheepvaart Museum waren de feiten (en oude foto's) dat de aak in 1960 gebouwd was op de werf van Booms-ma naar een ontwerp van H. Kersken. Boven de waterlijn geklonken (koud) en onder water gelast. De opdrachtgever, de heer I.E. Kuipers uit Laren is helaas tijdens de bouw overleden, maar de familie heeft het schip wel laten afbouwen. Waar het daarna is gebleven hebben we nog niet kunnen achterhalen. In 1983 staat de heer E. Ydema uit Stavoren vermeld als eigenaar. Hij verkoopt het schip dan aan de Heer Hensman in Solingen. Is deze meneer Ydema vanaf de oplevering de eigenaar? Er wordt ook gesproken van een "Kaufmann" uit Rotterdam die het schip zou hebben gekocht. Wie kan ons meer vertellen?

pdf SdZ 2015 nr02 maart - SSRP 60 jaar jong

Jan Eissens, Stamboekbeheerder
stamboek@ssrp.nl

Terug naar vorige pagina