2016-4: Prijswinnaars in het Zonnetje

Spiegel der Zeilvaart mei 2016 nummer 4

De Stichting Stamboek Ronde en Platbodemjachten eert personen en organisaties met een drietal prijzen die ofwel jaarlijks of in het kader van een lustrum worden uitgereikt. De W.H. de Vos prijs jaarlijks, de Van Waning prijs jaarlijks en de Aurelia prijs in lustrumjaren, alle drie zijn het wisselprijzen. Meestal is de voorjaarsbijeenkomst het moment om de jaarlijkse wisselprijzen uit te reiken. Dat gebeurde nu ook, op 9 april in Huizen.

De W.H. de Vos prijs

Deze wisselprijs wordt toegekend aan degene, die zich bijzonder verdienstelijk heeft gemaakt voor het door de Stichting nagestreefde doel, dan wel blijk heeft gegeven van uitermate grote zorg en toewijding bij het onderhoud en de instandhouding van zijn jacht. De prijs bestaat uit een zilveren model van de Lemsteraak 'De Onrust'. Dit jaar werd deze prijs uitgereikt aan Alexander de Vos (geen familie van de naamgever van de prijs), vanwege het feit dat hij al op jonge leeftijd "besmet" is geraakt met het Ronde en Platbodem-virus, zoals onze voorzitter, Maarten van Hezik, bij de uitreiking memoreerde. Dat heeft zich, zeker vanaf z'n 13e jaar, op heel veel manieren geopenbaard, met vele opmerkelijke momenten en daden, met als laatste wapenfeit de opening van een 19de-eeuwse gereconstrueerde werf "Klaas Hennepoel" in Warmond, in 2014. Een terechte prijswinnaar in 2016.

Het zilveren model van 'De Onrust' werd door Maarten van Hezik (r) uitgereikt aan Alexander de Vos
Het zilveren model van 'De Onrust' werd door Maarten van Hezik (r) uitgereikt aan Alexander de Vos
Peter Hamer ontvangt de Van Waning prijs
Peter Hamer ontvangt de Van Waning prijs

De Van Waning prijs

Deze wisselprijs wordt toegekend aan degene, die een bijzondere prestatie heeft geleverd met betrekking tot de organisatie of geschiedschrijving van evenementen van Stichting en Vereniging. Dit jaar viel deze eer te beurt aan Peter Hamer en de vrijwilligers van de Stichting Historische Scheepswerf C.A. Meerman. Peter Hamer is al jaren bezig en betrokken, om de geschiedenis van verschillende, vooral Zeeuwse platbodems, uit te zoeken en te publiceren. Maar daar bleef het niet bij. Vorig jaar is de "vernieuw-bouwde" Steekhengst 'Boreas' in Arnemuiden te water gelaten. De steekhengst waarvan iedereen zich de foto als "drijvende bloembak" op ons Jaarverslag en Schepenlijst van een paar jaar geleden vast nog wel kan herinneren. Een grote klus onder leiding van Peter Schouten, tot een prachtig einde gebracht door Peter en de vrijwilligers van de werf. Ook terechte prijswinnaars dus.

Het Jaarverslag 2015

Onlangs is ook ons Jaarverslag over 2015 gepubliceerd. Dit jaar in een volkomen nieuwe jas. Met behulp van een uitbreiding van de software die we ook voor de website gebruiken, hebben we het Jaarverslag kunnen publiceren als een zeer toegankelijke website. Maar vanuit deze website kan ook een hele mooie digitale print als pdf worden gegenereerd. Dus diegene die het graag vanaf papier wil lezen en bewaren, wordt niet vergeten. En zoals u intussen van ons gewend bent, staat alles natuurlijk, inclusief ons Jaarverslag, op onze website. Daarbij staat ook de uitgebreide verantwoording van de uitgereikte prijzen.

Gezonken Hengst

Op het verhaal van Thierry Danz in onze vorige bijdrage in de Spiegel ontvingen we de volgende reactie van Edwin Peters, woonachtig te Delfzijl:
'Ik ben in het bezit van de hengst op de foto, sinds 2003. Het schip staat bij mij op het droge onder een overkapping te wachten op restauratie. Ze is in zeer slechte staat. Ik heb haar gekocht van een Duitse vriendengroep, die haar 18 jaar in bezit heeft gehad. Het schip heet ELFT en is gebouwd bij Verras te Paal. Meer informatie heb ik niet. Graag zou ik de hele geschiedenis op een rij krijgen en natuurlijk zoveel mogelijk foto's. Ook zou ik met meerdere mensen een initiatief willen ondernemen om het schip weer in de vaart te krijgen. Toen ik het kocht lag het in de haven van Bunschoten met visnummer BU11. Bij mij is het schip (ook) meerdere malen gezonken. Uiteindelijk heb ik hem op het droge gezet onder een overkapping. Zo staat ze inmiddels ca. 10 jaar.'
Tot zover het bericht van dhr. Peters. Wanneer u meer informatie over dit schip hebt, horen we het als Stamboek graag!

pdf SdZ 2016 nr04 mei - Prijswinnaars in het Zonnetje

Jan Eissens, Stamboekbeheerder
stamboek@ssrp.nl

Terug naar vorige pagina