2017-3: X-Factor

Spiegel der Zeilvaart april 2017 nummer 3

Natuurlijk was de SSRP weer aanwezig op HISWA Klassiek met een eigen stand om donateurs en andere geïnteresseerde bezoekers te ontmoeten en van de nodige informatie te voorzien. Dankzij sponsor Eerdmans-Van der Post: Dé Verzekeringen voor uw boot, had de SSRP een prominente plaats op de beursvloer. Maar een stand zonder schip met een verhaal is natuurlijk niet compleet. Dit jaar hadden we het Friese jacht 'Aeolus' bij ons. Een scheepje met een nog grotendeels onbekende geschiedenis. De 'Aeolus' trok veel aandacht. Diverse "kenners" gaven hun mening, maar op dit moment is de afkomst nog steeds onduidelijk. We hoopten met onze presentatie meer te weten te komen over de oud-eigenaren en hun belevenissen. Mogelijk zitten er in oude familiealbums nog mooie foto's! We horen het graag. Een bezoeker zag de 'Aeolus' en noemde het de X-Factor van de Hiswa. De onbekende, moeilijk nader te omschrijven of te verklaren factor, waardoor de 'Aeolus' meer aantrekkingskracht en uitstraling heeft dan andere jachten.

Hoe te restaureren?

Omdat we met het "Project Aeolus" op HISWA Klassiek stonden, kwam het gesprek regelmatig op de toekomst van dit Friese jacht. De meningen liepen uiteen van: niets aan doen, mooi zo laten en opbergen in een museum. De Schepenhal van het Zuiderzeemuseum werd daarbij vaak als voorbeeld genoemd. Anderen wilden het scheepje rigoureus aanpakken, eigenlijk een vorm van "vernieuwbouw"; het bestaande schip als voorbeeld en nieuwbouw er naast. Binnen dat spectrum waren er diverse genuanceerde meningen. Iedereen wilde dat de 'Aeolus' zeker behouden zou blijven. Dat is ook de bedoeling van de eigenaar en de SSRP. In eerste instantie gaan we door met het achterhalen van de geschiedenis. Daarnaast proberen we de oorspronkelijke vorm vast te leggen en van daaruit een goed restauratieplan te maken. Ook is het zaak de financiën te regelen, zodat de restauratie door een vakman uitgevoerd kan worden. Er is nog genoeg werk te doen!

Stand SSRP met de 'Aeolus' tijdens HISWA Klassiek
Stand SSRP met de 'Aeolus' tijdens HISWA Klassiek

Varend Erfgoed

Onze stand stond nagenoeg naast die van de FVEN, de Federatie Varend Erfgoed Nederland. De SSRP is één van de aangesloten Behoudsorganisaties. Binnen de FVEN worden op dit moment vruchtbare discussies gevoerd over de ontwikkelingen in de wereld van het Varend Erfgoed in Nederland. De registercommissie binnen het FVEN beheert het Register Varend Erfgoed Nederland (RVEN). Met het RVEN onderhouden we veel contact, omdat we hopen dat op termijn de schepen binnen het Stamboek die voldoen aan de voorwaarden om opgenomen te worden, zich ook daadwerkelijk voor het Register gaan aanmelden.
Binnen het Stamboek zijn we bezig om deze actie voor de eigenaren zo eenvoudig mogelijk te laten verlopen. Zo gauw alle informatie voor opname in het register vanuit het FVEN beschikbaar is, gaan we de betreffende eigenaren benaderen. Heel belangrijk is voor ons, dat we daarbij duidelijk kunnen aangeven wat opname in het register betekent voor de eigenaren, de voordelen dus, en waarom het zo noodzakelijk is dat het RVEN met zoveel mogelijk schepen wordt gevuld om sterk te staan in de discussies met de overheid. Aanwezig zijn op de beurs met een eigen stand biedt grote voordelen. Je kunt op een ontspannen manier met elkaar praten en allerlei "problemen" op een rustige manier bespreken. Dat is anders dan alleen via e-mail communiceren. Zo ruimden we de misverstanden rond de deelname van Varend Erfgoed aan evenementen, waarover wij eerder hebben bericht, uit de weg. Na de HISWA heeft overleg plaatsgevonden tussen de organisatie van Sail Den Helder en de FVEN, waarbij de FVEN de verwachting heeft dat alle aangemelde R&P schepen (ondanks de vele aanmeldingen) een plekje zullen krijgen tijdens dit evenement. De FVEN heeft een indelingsplan gemaakt, dat de organisatie van Sail met de eigenaren zal communiceren. De presentatie van Sail Den Helder in het Spiegeltheater tijdens de HISWA belooft dat Sail een groot spektakel gaat worden.

Veel aanvullende informatie

Tijdens de HISWA werden we ook gewezen op "fouten" in de informatie in het Stamboek. Dat laatste stellen we erg op prijs, omdat we met de verbeteringen, de inhoud van het Stamboek kunnen verbeteren. We kregen ook de vraag of we nog wel grundels in het Stamboek opnemen, omdat ze niet in een apart hoofdstuk in de Criteria zijn opgenomen. Niet alle scheepstypes behoeven gelukkig aanvullende Criteria vanwege de verschillen in de diverse ontwerpen. Grundels vallen gewoon onder de algemene Criteria voor Ronde en Platbodemjachten en zijn van harte welkom!

pdf SdZ april 2017 nummer 3 - X-Factor

Jan Eissens, Stamboekbeheerder
stamboek@ssrp.nl

Terug naar vorige pagina