Beschouwing

Beschouwing Niet actief

Dit schip heeft een plaquette van de SSRP aan boord van een eerdere inschrijving, maar staat nu "geregistreerd" in Categorie X in het Stamboek en wordt dus gekenmerkt als 'Inactief'. Schip en eigenaar zijn op dit moment NIET "actief" aangesloten bij de SSRP als Behoudsorganisatie. De huidige eigenaar is (nog) niet in onze administratie opgenomen. Deelname aan Evenementen waarbij de eis wordt gesteld, dat het schip en de eigenaar zijn aangesloten bij dezelfde Behoudsorganisatie als onderdeel van de FVEN, is vanuit de SSRP daarom NIET mogelijk.

Dit betekent dat het schip nog onderdeel is van de Aanmeldingsprocedure (her-inschrijving) of, en dat geldt voor de meeste schepen, de eigenaar heeft het schip niet her-aangemeld en betaalt dus ook geen jaarlijkse bijdrage aan de SSRP voor Inschrijving in het Stamboek. Eventueel vermelde gegevens van schip en oud-eigenaren dateren meestal uit de periode van eerdere 'actieve' Inschrijvingen en zijn waarschijnlijk niet volledig en mogelijk niet correct. Voor dit schip kan, omdat het niet aantoonbaar voldoet aan de Criteria van de SSRP, geen Meetbrief door de KNWV worden afgegeven.
Vanwege de doelstelling van de SSRP om alle historie van de in het Stamboek opgenomen schepen vast te leggen, worden in de Schepenlijst wel de in het stamboekarchief beschikbare gegevens van dit ooit geregistreerde schip en summiere gegevens van de (oud-)eigenaren getoond.
Heeft u informatie over dit schip of bent u eigenaar en wilt u het graag weer 'activeren'? Laat het ons weten!

Willem Kind ontwerper en eerste eigenaar vertelt:
"Voordat de 'Beschouwing' werd gebouwd, werd een houten halfmodel schaal 1:20 en een kartonnen model schaal 1:5 gemaakt. Dat laatste was om de plaatuitslagen te kunnen maken. Het was een sluitstuk van veel beraad, voorbereiding en tekenwerk. Daarna is de 'Beschouwing' najaar 1972 in Makkum gebouwd door Wybren Zeilstra. Het casco is naar Utrecht gesleept en daar, na te zijn afgebouwd, in de zomer van 1973 nogmaals te water gelaten. Wybren Zeilstra heeft later nog zeker elf 10 meter schouwen gebouwd, waaronder één voor zichzelf."

Eigenschappen

Plaquette nummer:771 Zeil nummer: ZC212
Categorie:X Tekening nummer:
Type:Zeeschouw

Bouw

Bouwjaar:1973 Ontwerper:W.H. Kind en A.H. Karssiens
Werf:Casco Wybren Zeilstra Werf plaats:Makkum
Motor:Inbouw Motor type:
Materiaal romp:Staal Materiaal kajuit:Staal
Materiaal zeil:Dacron
Onderwaterschip: Kiel:

Afmetingen

Lengte stevens:8,00 m Breedte berghout:3,00 m
Diepgang:0,65 m Masthoogte water:10,50 m
Oppervlakte grootzeil:20,00 m2 Oppervlakte fok:16,00 m2
Oppervlakte botterfok:0,00 m2 Oppervlakte kluiver:8,00 m2
Oppervlakte totaal:44,00 m2 Oppervlakte overig:0,00 m2

Tot nu toe bekende eigenaren en namen van het schip

1973 – 1992 W.H. Kind, Abcoude ( Beschouwing)
1995 – onbekend E. Suijkerbuijk, St. Annaland ( Beschouwing)

Geschiedenis

2010

augustus 2010

augustus 2010: Spiegel der Zeilvaart nummer 6: Uit de bloeitijd van de Zeeschouw

Willem Kind kon zich het verhaal over de bouw van de 'Beschouwing' nog goed herinneren:
"Voordat de 'Beschouwing' (als een zusterschip van de 'Bestevaer') werd gebouwd, werd een houten halfmodel schaal 1:20 en een kartonnen model schaal 1:5 gemaakt. Dat laatste was om de plaatuitslagen te kunnen maken. Het was een sluitstuk van veel beraad, voorbereiding en tekenwerk. Daarna is het casco van de 'Beschouwing' najaar 1972 in Makkum gebouwd door Wybren Zeilstra. Het casco is naar Utrecht gesleept en daar, na te zijn afgebouwd, in de zomer van 1973 nogmaals te water gelaten. Vanzelfsprekend gaf het de bemanning veel voldoening dat ze goed mee kon komen. Moeders, die ook de naam bedacht, was wel te vinden voor een wedstrijdje. Twee opgroeiende jongens monsterden graag aan als er maar niet achteraan aangesloten hoefde te worden.

pdf SdZ Augustus 2010 nr06 - Uit de bloeitijd van de Zeeschouw

We zijn zeer geïnteresseerd in uw opmerkingen en/of vragen over dit schip. Stuur ze ons!

Terug naar het overzicht