Bestevaer

Bestevaer

Rolf de Jong, de jongste zoon van de ontwerper vertelt over de nalatenschap van zijn vader het volgende:
"Mijn vader heeft in de loop van de tijd meerdere ontwerpen gemaakt van zeeschouwen in diverse lengtes. De 'Bestevaer', een acht meter schouw, was tussen alle tekeningen eenvoudig te herkennen. De acht meter zeeschouw Bestevaeris ontworpen en gebouwd door mijn vader, begin jaren zestig. Het tuigplan is later aangepast. Met dit plan voer het schip het beste. Als eerste had het schip natuurlijk nog katoenen zeilen; dat heb ik zelf nog meegemaakt." 

"De overstap naar dacron was natuurlijk enorm en daar zijn ook de eerste wedstrijden mee gezeild. Weer later is het zeilplan omgezet naar zoals het op tekening in de Spiegel staat, dus met de kluiver. Naar mijn mening zijn hiermee de mooie prestaties op wedstrijdgebied neergezet. Met dit tuig hebben mijn ouders uiteindelijk ook de tochten over de Oostzee tot en met Zweden en het voormalige Oost-Duitsland gemaakt."

in 2010 was het schip een wrak en bijna gezonken. Daarna is het vlak gedubbeld en de kajuit vernieuwd en opnieuw betimmerd.

Eigenschappen

Plaquette nummer:1302 Zeil nummer: ZC243
Categorie:D Tekening nummer:
Type:Zeeschouw

Bouw

Bouwjaar:1968 Ontwerper:G. de Jong
Werf:Eigen bouw G. de Jong Werf plaats:Vlaardingen
Motor:Inbouw Motor type:
Materiaal romp:Staal Materiaal kajuit:Staal
Materiaal zeil:Dacron
Onderwaterschip:Knikspant Kiel:

Afmetingen

Lengte stevens:8,00 m Breedte berghout:3,00 m
Diepgang:0,60 m Masthoogte water:9,80 m
Oppervlakte grootzeil:0,00 m2 Oppervlakte fok:0,00 m2
Oppervlakte botterfok:0,00 m2 Oppervlakte kluiver:0,00 m2
Oppervlakte totaal:0,00 m2 Oppervlakte overig:0,00 m2

Tot nu toe bekende eigenaren en namen van het schip

1968 – 2007 G. de Jong, Vlaardingen ( Bestevaer)
2007 – 2010 B. van der Wal, Lemmer ( Bestevaer)
2010 – 2019 J. van Griethuyzen , Lemmer ( Bestevaer)
2019 – Nu (laatst bekend) F. Visser, Selm ( Bestevaer)

Geschiedenis

2010

augustus 2010

augustus 2010: Spiegel der Zeilvaart nummer 6: Uit de bloeitijd van de Zeeschouw

Rolf de Jong, de jongste zoon van de ontwerper vond het onderstaande in de nalatenschap van zijn vader, die eind 2007 overleed:
"De acht meter zeeschouw 'Bestevaer' is ontworpen en gebouwd door mijn vader, begin jaren zestig. De tekening van het tuigplan is recenter, maar met dit plan voer het schip het beste. Als eerste had het schip natuurlijk nog katoenen zeilen; dat heb ik zelf nog meegemaakt. De overstap naar dacron was natuurlijk enorm en daar zijn ook de eerste wedstrijden mee gezeild. Weer later is het zeilplan omgezet naar zoals het op tekening staat, dus met de kluiver. Naar mijn mening zijn hiermee de mooie prestaties op wedstrijdgebied neergezet. Met dit tuig hebben mijn ouders uiteindelijk ook de tochten over de Oostzee tot en met Zweden en het voormalige Oost-Duitsland gemaakt. Over de wedstrijden moet nog worden gemeld dat er zelfs grotere IJsselmeer-wedstrijden zijn gewonnen op gezeilde tijd en die dus niet werden gecorrigeerd op rating!"

Later zijn op basis van de oorspronkelijke tekeningen van G. de Jong uit Vlaardingen nog twee zeeschouwen gebouwd, de 'Beschouwing' en de 'Neeltje Jannetje'. De tekeningen zijn eerst, zoals in het artikel van Wim de Bruijn beschreven staat, door W.H. Kind en A.H. Karssiens bewerkt. 

pdf SdZ Augustus 2010 nr06 - Uit de bloeitijd van de Zeeschouw

2019

2019

2019: Foto's Zeeschouw 'Bestevaer'

We zijn zeer geïnteresseerd in uw opmerkingen en/of vragen over dit schip. Stuur ze ons!

Terug naar het overzicht