De Lachende Gier

De Lachende Gier

In 1960 begon Bouwe Westerdijk met zijn zoons - waaronder de oudste, Sytze, die weer naar zijn grootvader was genoemd - met de bouw van zeeschouwen. Zoon Sytze tekende graag en ontwierp geleidelijk aan een hele serie zeeschouwen, van 7 meter opklimmend tot 11 meter. Wat eerst een spekbak werd genoemd, wist hij om te toveren in een stoer, maar toch elegant jacht, dat terecht een eigen naam kreeg: de Friese Zeeschouw. In 1960 is de 1e Westerdijk Zeeschouw (Topper?) van stapel gelopen, waarvan er tot en met 1982 zo'n 170 exemplaren zijn gebouwd. Daarna hebben nog diverse nieuwe Zeeschouwen de werf verlaten.

De "De Lachende Gier" is een 11.70m Zeeschouw en in 2006 gebouwd op de werf van Bouwe Westerdijk te Eernewoude. De opdrachtgever is de huidige eigenaar E.J.J. Hartog.

Eigenschappen

Plaquette nummer:2075 Zeil nummer:
Categorie:D+ Tekening nummer:
Type:Zeeschouw

Bouw

Bouwjaar:2006 Ontwerper:S. Westerdijk
Werf:Fa. B. Westerdijk & zn Werf plaats:Eernewoude
Motor:Inbouw Motor type:
Materiaal romp:Staal Materiaal kajuit:Staal
Materiaal zeil:Katoen
Onderwaterschip: Kiel:

Afmetingen

Lengte stevens:11,70 m Breedte berghout:4,20 m
Diepgang:0,95 m Masthoogte water:15,15 m
Oppervlakte grootzeil:40,40 m2 Oppervlakte fok:30,60 m2
Oppervlakte botterfok:0,00 m2 Oppervlakte kluiver:0,00 m2
Oppervlakte totaal:71,00 m2 Oppervlakte overig:0,00 m2

Dispensaties

Dispensaties Einddatum Datum nieuwe schouw
De eigenaar heeft een blijvende dispensatie voor het schip gekregen, omdat de Zeeschouw niet geheel voldoet aan de geldende Criteria. Dit heeft te maken met aanpassingen vanwege gezinsomstandigheden.

Tot nu toe bekende eigenaren en namen van het schip

2006 – Nu (laatst bekend) E.J.J. Hartog, Warmond ( De Lachende Gier)

Geschiedenis

2006

oktober 2006

oktober 2006: Spiegel der Zeilvaart oktober 2006 nummer 8 - De Lachende Gier een heel aparte Westerdijk zeeschouw

Je wilt graag met je gezin met drie kinderen zeilen. Vakanties én weekends, want zeilen is een wezenlijk onderdeel van je leven. Dat is je, als jongen opgroeiend op Curacao met de paplepel ingegeven. Voor velen is dat geen probleem. Maar voor Edwin Hartog en Patricia Vandecasteele ligt het wat ingewikkelder. Hun oudste dochter Barbara (11) is gehandicapt. En hoe combineer je het zeilen met een dochter die met een rolstoel aan en van boord moet worden gehesen?
In oktober 2004 bezochten Edwin en Patricia de Beurs Klassieke Schepen. Jachtwerf Westerdijk presenteerde zich met tekeningen en foto's van zeeschouwen in verschillende lengtes, ook in vis¬sermanuitvoering. Ze kwamen in gesprek met Wieger en Bouwe Westerdijk en legden hem het probleem van de rolstoel voor. Het klikte direct tussen hen en de Westerdijken gingen zoeken naar praktische oplossingen.
Uiteindelijk viel de keuze op een vissermanschouw van 11,50 m. Het voordeel is dat het vlak dieper ligt en de zeeglijn hoger dan bij de kajuit-uitvoering. Vooral omdat het zetboord geïntegreerd is in het boeisel.
Uiteindelijk werd er toch een opbouw op het voordek getekend om onderdeks een stahoogte van 2,10 m. te krijgen. De kuip loopt van boord tot boord en zo wordt de breedte optimaal benut. Daarom lijkt het schip ook zo groot als je het ziet liggen en varen. De kuipvloer is helemaal vlak, zodat er geen obstakels zijn voor de rolstoel. Om de rolstoel aan boord te hijsen, is er aan stuurboord een handige hydraulische kraan op het dek gemonteerd. Ingeklapt valt hij nauwelijks op, zeker nu er inmiddels een huik over¬heen is gemaakt. De foto's laten zien hoe Barbara moeiteloos aan boord komt.
Om de rolstoel op de kajuitvloer te krijgen, is er een hydraulische plateaulift gemaakt. Een ruim vloersegment wordt door middel van een hydraulische cilinder en een dubbele schaar omhoog gedrukt en komt tot het knipniveau. Daar is een alu-traanplaat gemaakt om de drempel te nivelleren en Barbara rijdt de rolstoel met haar joystickje op deze plateaulift en haar broer Diederik (8) laat het plateau met een drukknop-systeem zakken.

pdf SdZ 2006 nr08 oktober - De Lachende Gier een heel aparte Westerdijk zeeschouw

2013

We zijn zeer geïnteresseerd in uw opmerkingen en/of vragen over dit schip. Stuur ze ons!

Terug naar het overzicht