De Vliegher BU51

De Vliegher BU51 Niet actief

Dit schip heeft een plaquette van de SSRP aan boord van een eerdere inschrijving, maar staat nu "geregistreerd" in Categorie X in het Stamboek en wordt dus gekenmerkt als 'Inactief'. Schip en eigenaar zijn op dit moment NIET "actief" aangesloten bij de SSRP als Behoudsorganisatie. De huidige eigenaar is (nog) niet in onze administratie opgenomen. Deelname aan Evenementen waarbij de eis wordt gesteld, dat het schip en de eigenaar zijn aangesloten bij dezelfde Behoudsorganisatie als onderdeel van de FVEN, is vanuit de SSRP daarom NIET mogelijk.

Dit betekent dat het schip nog onderdeel is van de Aanmeldingsprocedure (her-inschrijving) of, en dat geldt voor de meeste schepen, de eigenaar heeft het schip niet her-aangemeld en betaalt dus ook geen jaarlijkse bijdrage aan de SSRP voor Inschrijving in het Stamboek. Eventueel vermelde gegevens van schip en oud-eigenaren dateren meestal uit de periode van eerdere 'actieve' Inschrijvingen en zijn waarschijnlijk niet volledig en mogelijk niet correct. Voor dit schip kan, omdat het niet aantoonbaar voldoet aan de Criteria van de SSRP, geen Meetbrief door de KNWV worden afgegeven.
Vanwege de doelstelling van de SSRP om alle historie van de in het Stamboek opgenomen schepen vast te leggen, worden in de Schepenlijst wel de in het stamboekarchief beschikbare gegevens van dit ooit geregistreerde schip en summiere gegevens van de (oud-)eigenaren getoond.
Heeft u informatie over dit schip of bent u eigenaar en wilt u het graag weer 'activeren'? Laat het ons weten!

In 2002 schrijft de eigenaar R. van Weel:
Sinds najaar 1985 ben ik eigenaar van de Pluut . De naam die wij het schip gegeven hebben is "De Vliegher". Later is dit aangevuld met een visserijnummer BU51, noodzakelijk om deel te kunnen nemen aan de jaarlijkse visserijdagen in Workum. De gemeente Bunschoten Spakenburg geeft weliswaar geen nieuwe visserijnurnmers meer uit. Het nummer is bij navraag niet gekoppeld aan een varend monument. Het is niet uit te sluiten dat er nog meerdere schepen varen met eenzelfde nummer, omdat deze niet meer officieel worden geregistreerd bij bovengenoemde gemeente.

Na inspectie op de werf bij Johannes van der Meulen in Sneek bleek het schip in slechte conditie, achterstallig onderhoud en winterberging op de wal hadden hun sporen achtergelaten. Besloten werd om een grondige restauratie toe te passen verdeeld over een aantal jaren ook om de hoge kosten te spreiden en zelf de nodige werkzaamheden te kunnen uitvoeren. Afgeproken werd dat spanten en gangen door de werf werden ver vangen en dat de andere werkzaamheden door ondergetekende werden uitgevoerd. Het schip bezat een kajuitopbouw en na enig wikken en wegen is besloten om het schip af te gaan bouwen als vissermanuitvoering.

Eigenschappen

Plaquette nummer:778 Zeil nummer:
Categorie:X Tekening nummer:
Type:Pluut

Bouw

Bouwjaar:1967 Ontwerper:J. de Graaf
Werf:J. de Graaf Werf plaats:Spakenburg
Motor:Inbouw Motor type:
Materiaal romp:Iroko Materiaal kajuit:
Materiaal zeil:Dacron
Onderwaterschip: Kiel:

Afmetingen

Lengte stevens:9,00 m Breedte berghout:2,85 m
Diepgang:0,60 m Masthoogte water:9,40 m
Oppervlakte grootzeil:18,50 m2 Oppervlakte fok:16,00 m2
Oppervlakte botterfok:0,00 m2 Oppervlakte kluiver:11,00 m2
Oppervlakte totaal:45,50 m2 Oppervlakte overig:0,00 m2

Tot nu toe bekende eigenaren en namen van het schip

1967 – 1972 J. de Graaf, Spakenburg
1972 – 1975 T.C. v.d. Brink, Bussum ( Jacobine)
1975 – onbekend A.J.J. Navis, Bergum ( Jacobine)
1985 – onbekend R. van Weel, Leeuwarden ( De Vliegher BU51)

Geschiedenis

1975

1975

1975: Informatie van eigenaar T.C. v.d. Brink

1987

1987

1987: Pluut gebouwd door J. de Graaf in Spakenburg

Foto in de haven van Spakenburg
Foto in de haven van Spakenburg

1992

30 mei 1992

30 mei 1992: Afronding restauratie bij Joh. van der Meulen in Sneek

30 mei tewaterlating onder grote publieke belangstelling.

De eigenaar R. van Weel schrijft: 
In de periode bij Joh. van der Meulen & zn, zijn er verschillende pluten voor een grondige restauratie op de helling geweest en is er een nieuwe pluut naar originele tekening van Oost gebouwd. Het aantal houten pluten in Nederland zit tussen de 10 en 15 stuks. Eigenaren hebben voor zover mij bekend geen onderling contact.

1995

1995

1995: Ontmoeting met zoon van de bouwer

De eigenaar R. van Weel schrijft:
In 1995 ontmoeten wij in Spakenburg bij toeval de zoon van Jaap de Graaf, K.P de Graaf (Oude Bocht 46, Spakenburg), die als jonge jongen het schip samen met zijn vader heeft gebouwd. Hij herkende het schip direct. Van hem hebben wij enkele zwart wit familiefoto's mogen ontvangen over het schip in aanbouw. Jaap de Graaf was oud havenmeester van Spakenburg en het bouwen van dit schip was een bijzondere gebeurtenis. Hij heeft ook een klein bottertje (8-9m) gebouwd, maar volgens zijn zoon is niet bekend waar dit scheepje zich momenteel bevindt. De Pluut had hij in geen 30 jaar meer gezien en hij was zichtbaar ontroerd bij de aanblik van het praktisch geheel vernieuwde schip.

We zijn zeer geïnteresseerd in uw opmerkingen en/of vragen over dit schip. Stuur ze ons!

Terug naar het overzicht