LE37

LE37 Niet actief

Dit schip heeft een plaquette van de SSRP aan boord van een eerdere inschrijving, maar staat nu "geregistreerd" in Categorie X in het Stamboek en wordt dus gekenmerkt als 'Inactief'. Schip en eigenaar zijn op dit moment NIET "actief" aangesloten bij de SSRP als Behoudsorganisatie. De huidige eigenaar is (nog) niet in onze administratie opgenomen. Deelname aan Evenementen waarbij de eis wordt gesteld, dat het schip en de eigenaar zijn aangesloten bij dezelfde Behoudsorganisatie als onderdeel van de FVEN, is vanuit de SSRP daarom NIET mogelijk.

Dit betekent dat het schip nog onderdeel is van de Aanmeldingsprocedure (her-inschrijving) of, en dat geldt voor de meeste schepen, de eigenaar heeft het schip niet her-aangemeld en betaalt dus ook geen jaarlijkse bijdrage aan de SSRP voor Inschrijving in het Stamboek. Eventueel vermelde gegevens van schip en oud-eigenaren dateren meestal uit de periode van eerdere 'actieve' Inschrijvingen en zijn waarschijnlijk niet volledig en mogelijk niet correct. Voor dit schip kan, omdat het niet aantoonbaar voldoet aan de Criteria van de SSRP, geen Meetbrief door de KNWV worden afgegeven.
Vanwege de doelstelling van de SSRP om alle historie van de in het Stamboek opgenomen schepen vast te leggen, worden in de Schepenlijst wel de in het stamboekarchief beschikbare gegevens van dit ooit geregistreerde schip en summiere gegevens van de (oud-)eigenaren getoond.
Heeft u informatie over dit schip of bent u eigenaar en wilt u het graag weer 'activeren'? Laat het ons weten!

Een werf die tussen 1980 en 2000 vermaard is geworden om zijn stoere aken, is 'De Boeier' van Eeltje Kuperus in Makkum, grotendeels 'single handed' gedreven door werfbaas Eeltje. Kuperus begon met tjotters, Friese jachten en boeiers en al doende ontwikkelden zijn ontwerpen zich. Na een jaar of acht werd de boerderij in Jutrijp te klein en verhuisde het gezin Kuperus met werf en al naar Makkum. Eeltje beheerste tegen die tijd het métier voldoende om zich aan de Lemsteraken te wagen. De eerste werd een visserman-aak voor Winfried Jansen, jarenlang voorzitter van de Vereniging tot Behoud van het IJsselmeer.

De Lemsteraak 'LE37' werd in 1997 in Makkum gebouwd in opdracht van G. Hogenterp uit Lemmer, die haar bij de tewaterlating 'LE33' doopte.

Tekening Lemsteraak, ontwerp E. Kouperus
Tekening Lemsteraak, ontwerp E. Kouperus

Eigenschappen

Plaquette nummer:1828 Zeil nummer: VA144
Categorie:X Tekening nummer:
Type:Lemsteraak

Bouw

Bouwjaar:1997 Ontwerper:E. Kuperus
Werf:Scheepswerf De Boeier, Kuperus Werf plaats:Makkum
Motor:Inbouw Motor type:
Materiaal romp:Staal Materiaal kajuit:
Materiaal zeil:Dacron
Onderwaterschip:Rond Kiel:

Afmetingen

Lengte stevens:12,50 m Breedte berghout:4,37 m
Diepgang:0,85 m Masthoogte water:16,50 m
Oppervlakte grootzeil:65,10 m2 Oppervlakte fok:33,40 m2
Oppervlakte botterfok:0,00 m2 Oppervlakte kluiver:24,00 m2
Oppervlakte totaal:122,50 m2 Oppervlakte overig:0,00 m2

Tot nu toe bekende eigenaren en namen van het schip

1997 – 2001 G. Hogenterp, Lemmer ( LE33)
2001 – 2008 H. van Druten, Noordbeemster ( LE33)
2008 – 2018 S. de Bie, Muiden ( LE37)
2018 – Eigenaar, nu geen relatie met het Stamboek) P.W. de Geus ( LE37)

Geschiedenis

1998

24 maart 1998

24 maart 1998: Meetbrief

1999

1999

1999: Spiegel der Zeilvaart: Lemsteraken gewogen

Eeltje Kuperus bouwde de 18,5 ton zware aak, de LE33, in vissermanuitvoering. Regelmatig loopt er een Lemsteraak uit de range van 10,40 tot 16,00 meter van stapel in het Friese Makkum. Omdat Eeltje voornamelijk alleen bouwt, laat hij de staalplaten snijden bij Blom in Hindeloopen. Dat scheelt veel werk en de maatvoering is perfect. Dankzij jachtonwerper Jan Visser uit Heeg, die de maten verwerkt in zijn computer, zijn de plaatuitslagen perfect en wordt minimaal materiaal verspild. Eeltje heeft oog voor mooie lijnen. De romp is geheel rond. Vanaf de kiel zijn alle vlak- en huidplaten rondgewalst. De gangen komen onder een steeds kleinere hoek tegen de voorsteven. Veel van de Kuperusaken worden in vissermanuitvoering gebouwd. De opdrachtgever zelf zorgt voor het aftimmeren of besteed dat uit. Eeltje is een enthousiast wedstrijdzeiler en al jarenlang actief op het Woudsender skütsje.
Spiegel der Zeilvaart: Lemsteraken gewogen

We zijn zeer geïnteresseerd in uw opmerkingen en/of vragen over dit schip. Stuur ze ons!

Terug naar het overzicht