Pompeblêd

Pompeblêd Niet actief

Dit schip heeft een plaquette van de SSRP aan boord van een eerdere inschrijving, maar staat nu "geregistreerd" in Categorie X in het Stamboek en wordt dus gekenmerkt als 'Inactief'. Schip en eigenaar zijn op dit moment NIET "actief" aangesloten bij de SSRP als Behoudsorganisatie. De huidige eigenaar is (nog) niet in onze administratie opgenomen. Deelname aan Evenementen waarbij de eis wordt gesteld, dat het schip en de eigenaar zijn aangesloten bij dezelfde Behoudsorganisatie als onderdeel van de FVEN, is vanuit de SSRP daarom NIET mogelijk.

Dit betekent dat het schip nog onderdeel is van de Aanmeldingsprocedure (her-inschrijving) of, en dat geldt voor de meeste schepen, de eigenaar heeft het schip niet her-aangemeld en betaalt dus ook geen jaarlijkse bijdrage aan de SSRP voor Inschrijving in het Stamboek. Eventueel vermelde gegevens van schip en oud-eigenaren dateren meestal uit de periode van eerdere 'actieve' Inschrijvingen en zijn waarschijnlijk niet volledig en mogelijk niet correct. Voor dit schip kan, omdat het niet aantoonbaar voldoet aan de Criteria van de SSRP, geen Meetbrief door de KNWV worden afgegeven.
Vanwege de doelstelling van de SSRP om alle historie van de in het Stamboek opgenomen schepen vast te leggen, worden in de Schepenlijst wel de in het stamboekarchief beschikbare gegevens van dit ooit geregistreerde schip en summiere gegevens van de (oud-)eigenaren getoond.
Heeft u informatie over dit schip of bent u eigenaar en wilt u het graag weer 'activeren'? Laat het ons weten!

In Reeuwijk ligt al jaren, buiten onder een dekzeil, de tjotter Pompeblêd met plaquettenummer 500. Heeft eerst jaren binnen gelegen. In de schepenlijst van 1967 wordt hij vermeld en voor het laatst in 1987. Een goed gelijnd schip, in verhouding niet zo breed, dus indien goed getuigd waarschijnlijk redelijk snel. Er werd jaren geleden nog wel wat aan het schip gewerkt. Het schip lijkt nog niet verloren, maar dat zal waarschijnlijk niet zo lang meer duren. 

Eigenschappen

Plaquette nummer:500 Zeil nummer:
Categorie:X Tekening nummer:
Type:Tjotter

Bouw

Bouwjaar: Ontwerper:
Werf: Werf plaats:
Motor: Motor type:
Materiaal romp:Eikenhout Materiaal kajuit:
Materiaal zeil:Katoen
Onderwaterschip:Knikspant Kiel:

Afmetingen

Lengte stevens:5,25 m Breedte berghout:2,06 m
Diepgang:0,30 m Masthoogte water:0,00 m
Oppervlakte grootzeil:0,00 m2 Oppervlakte fok:0,00 m2
Oppervlakte botterfok:0,00 m2 Oppervlakte kluiver:0,00 m2
Oppervlakte totaal:0,00 m2 Oppervlakte overig:0,00 m2

Tot nu toe bekende eigenaren en namen van het schip

1965? – onbekend K. Schreuder, Leiden ( Plompeblêd)

Geschiedenis

2000

2000

2000: Foto's

2019

14 april 2019

14 april 2019: Verloren gewaand... Een tjotter!

Op Goede Vrijdag a.s. wordt de verloren gewaande tjotter 'Pompeblêd', met plaquette 500 van het Stamboek per trailer opgehaald. De tjotter is sinds 1970 opgeslagen bij jachtwerf Coen Rutjes in Reeuwijk. De voormalig eigenaar had het prachtige scheepje voor de winterstalling daar ondergebracht, maar het noodlot sloeg toe. De gezondheid van de eigenaar werd gedurende die wintermaanden slechter en de tjotter bleef achter in de stalling. De familie gaf na het overlijden van de eigenaar toestemming om de 'Pompeblêd' te verkopen. Elk uitgebracht bod was toentertijd te laag, met als gevolg dat de tjotter onverkocht en bijna vergeten lag te verkommeren. Uiteindelijk is het scheepje buiten onder een dekzeil beland en werkelijk uit het zicht verdwenen.
Na een zeer aangenaam gesprek met Coen Rutjes jr. kreeg de SSRP toestemming om de tjotter per trailer op te halen. De katoenen fok, de rondhouten, een prachtig roer met taling en de plaquette met stamboeknummer 500 heb ik in ontvangst mogen nemen. Een fleurig oranjegetint boeket is aan de echtgenote van Coen Rutjes sr. overhandigd als dank voor de medewerking en bereidwilligheid om alle onderdelen bij elkaar te zoeken. 

19 april 2019

19 april 2019: De 'Pompeblêd' op weg naar het noorden

30 april 2019

30 april 2019: Gerard ten Cate en Robin van Son schrijven: De eerste indrukken

De afmetingen zijn 5.25 x 2.06 x 0.30 mtr. De holte is 72 cm. De lengte is dus veel groter dan ooit vastgelegd in de schepenlijst van de SSRP. Opvallend is het volkomen platte vlak met hele weke kimmen. Het vlak bestaat uit drie planken en is 1.16 mtr. breed. (0.47 / 0.21 / 0.47 mtr.). Verder valt op dat de constructie licht is. Het mastdoft is 4 cm dik. De mast wordt vanaf de achterkant in het mastdoft gezet en wordt gefixeerd met een grendel zoals je dat bij kleine scheepjes ziet. Het kolsum waar de mast op steunt zit slechts met vier bouten vast en wordt niet door een constructie gesteund. Wanneer er met een mast van bijna 7.50 mtr. gezeild moet worden, dan zal de bestaande constructie te licht zijn. Het is niet denkbeeldig dat mast en tuig gemakkelijk over boord gezeild kunnen worden.

De eerste indrukken

We zijn zeer geïnteresseerd in uw opmerkingen en/of vragen over dit schip. Stuur ze ons!

Terug naar het overzicht