Puut

Puut

De werf van Joh. van der Meulen verhuisde in 1962 van de helling in Joure naar de voormalige werf van Barkmeijer in Sneek. Van huurder werden ze nu eigenaar van een werf. Schouwen bouwen gebeurde ook al in de laatste jaren te Joure. In 1960 gleed er zelfs een kajuitschouw van 8 m van de helling. Vanaf 1964 is sprake van een constante bouwstroom van schouwen en schouwtjes, zo blijkt uit de nauwkeurige schepenlijst die opgenomen is in het Jubileumboek ‘de Houttovenaars’.

De open schouw 'Puut' is gebouwd in 1970. Wie de opdrachtgever was en onder welke naam ze te water is gelaten, weten we (nog) niet.

Eigenschappen

Plaquette nummer:1632 Zeil nummer: GE102
Categorie:C Tekening nummer:
Type:Open Schouw

Bouw

Bouwjaar:1970 Ontwerper:Joh. van der Meulen
Werf:Joh. van der Meulen & zn Werf plaats:Sneek
Motor: Motor type:
Materiaal romp:Eikenhout Materiaal kajuit:
Materiaal zeil:Dacron
Onderwaterschip:Rond Kiel:

Afmetingen

Lengte stevens:5,43 m Breedte berghout:1,68 m
Diepgang:0,22 m Masthoogte water:6,25 m
Oppervlakte grootzeil:9,20 m2 Oppervlakte fok:4,80 m2
Oppervlakte botterfok:0,00 m2 Oppervlakte kluiver:0,00 m2
Oppervlakte totaal:14,00 m2 Oppervlakte overig:0,00 m2

Tot nu toe bekende eigenaren en namen van het schip

onbekend – onbekend Dhr. Blauw, Groningen ( Puut)
onbekend – onbekend Dhr. Koopmans, Leeuwarden ( Puut)
1991 – 2002 Eelco en Martijn van Schaik, Veere/Edam ( Puut)
2002 – 2009 M. van Schaik, Edam ( Puut)
2009 – onbekend Dhr. Röling, Amersfoort ( Puut)
onbekend – 2018 Dhr. Klomp ( Puut)
2018 – Nu (laatst bekend) E. van Schaik, Kokkola ( Puut)

Geschiedenis

1991

1991

1991: De 'Puut' in Zeeland

Veere
Veere
Op de Amer
Op de Amer

2018

31 augustus 2018

31 augustus 2018: Reactie van Oud-eigenaar en nu ook (weer) de nieuwe eigenaar Eelco van Schaik (Finland)

Ik las nog niet zo lang geleden een stukje over het verdwijnen van belangstelling en het verdwijnen van de (houten) Ronde een Platbodem jachten.......
Deze keer een beter bericht.......!
Zoals wel vaker zat ik op Internet weer eens verlekkerd naar al het mooie drijvend erfgoed te kijken, toen op speurders.nl mij een advertentie op viel. "Te koop schouw type Puut". De 'Puut', open schouw, vd Meulen (plq 1632), was in de jaren negentig van mijn broer en mij. Ik ben enkele keren vanuit Zeeland (Veersemeer) onder begeleiding van mijn ouders met de Enkhuizer bol 'Olleke Bolleke' (plq 599) naar Friesland gevaren, soms gesleept, maar ook vaak vooruit zeilend. Om mee te kunnen doen met wedstrijden op de Hollandse plassen hadden we later een trailer. Veel plezier en met goede resultaten hebben we wedstrijd gevaren, tot er door afgeronde opleiding en werk er minder tijd voor 'Puut' en wedstrijden was. Na het kopen van de 'Vlotte Lotte', een kajuitschouw van Brandsma (plq 1761) en later de Philippiense schouw 'Bever' (plq 1182) en mijn verhuizing naar Finland, werd de 'Puut', die op dat moment van mijn broer was, verkocht. Omdat ik het wrak van het kleine schouwtje Duifje (plq 316) al had, is de 'Puut' toen verkocht en uit het zicht geraakt tot dat mijn oog dus viel op ......... "Te koop schouw type Puut" MIJN 'PUUT' !!!!!.
Om een lang verhaal langer te maken .... een sentimentele aankoop werd gedaan en op de trailer werd de 'Puut' door mijn broer opgehaald uit de bossen nabij Apeldoorn. Op dit moment is Frans van der Doe bezig met het voltooien van een niet geslaagde en voltooide restauratie van de vorige eigenaar. Wat er daarna gaat gebeuren is nog even de vraag. De trailer maakt het mogelijk om 'Puut' makkelijk naar Finland te halen, maar een zomervakantie zeilen in Nederland samen met 'Olleke Bolleke' lijkt ook een optie.

Foto's van de aankoop en restauratie door Frans van der Doe

2019

2 november 2019

2 november 2019: De 'Puut' in Uit het Stamboek - Behou(d)t het Goede nummer 10

Gerard ten Cate schrijft dit keer over kleine Schouwen, naar aanleiding van een foto van de 'Puut' in Finland waarvan hij vond op Instagram.
Eelco van Schaik, de eigenaar reageert:

Leuk om de Puut weer eens terug te vinden in een berichtje vandaar dat ik denk toch ook even reageren……. Als eerste een vraag…. De volledige geschiedenis van de 'Puut' in de jaren 70 is voor helaas nog niet duidelijk.& Wij hebben de 'Puut' in de 90-er jaren gekocht. Wij hebben haar via Piersma gekocht van de heer Blauw uit Groningen. De 'Puut' heeft daar voor ook al in Zeeland gevaren (eigenaar in Vlissingen ? )

Maar opdrachtgever/ bouwjaar zijn niet duidelijk. Toen mijn broer en ik in de 90-er jaren de 'Puut' kochten was ze naamloos en we zijn na onze eerste restauratie van uit Zeeland naar Friesland gezeild en bij vd Meulen langs geweest. Ook de werf kon ons geen precies bouwjaar geven, maar ze vertelden wel, dat gezien de inrichting, de 'Puut' van ruim voor 1970 moest zijn, omdat toen de schouwen met teak voordek zijn gaan bouwen. Voor 1966/67 was er alleen een achterhuisje en soms een voorbak in de zelfde vorm als het achterhuisje/ bankje. De 'Puut' zit er dus midden tussen in met deels verhoogd voordek , “midden kuip” en vlakke achter vloer waarop je kan slapen.

Meer info uit 70-jaren welkom !!!!!!!

Daarmee kom ik op het volgende: schouwen van vd Meulen en Brandsma hebben meer zeeg, maar zijn daardoor niet minder origineel. Elke bouwer zijn eigen stijl en als je in het boekje van 100 jaar Brandsma kijkt, staat op pagina 29 een oude foto van een 12-voets schouw uit 1920. Een schouwtje met zeeg!!!!
Het verschil tussen bouwers is ook leuk te zien op de bijgevoegde foto’s van 'Puut' en 'Duifje' zeilend en in de haven in Kokkola. 'Puut' een typische vd Meulen en 'Duifje' gebouwd door N. Bulthuis.
Over 'Duifje' nog het volgende: één van de eerste opdrachten voor Pier Piersma is volgens mijn info het plaatsen van zetboorden (groene deel) op 'Duifje' geweest. Voor deze “verhoging" schepte ze vlug water en de originele zwaardbout gaten zitten nog (lager) in het schip. De zwaarden van de 'Puut' waren, toen we haar in 90-er jaren hadden, al niet best meer en SB is zelfs krom! Nog steeds zijn deze zwaarden in gebruik maar eiken voor nieuwe zwaarden is er, dus deze winter heb ik wat te doen.

In Kokkola, Finland
In Kokkola, Finland
Samen de de 'Duifje'
Samen de de 'Duifje'

We zijn zeer geïnteresseerd in uw opmerkingen en/of vragen over dit schip. Stuur ze ons!

Terug naar het overzicht