Vrouwe Petronella

Vrouwe Petronella Niet actief

Dit schip heeft een plaquette van de SSRP aan boord van een eerdere inschrijving, maar staat nu "geregistreerd" in Categorie X in het Stamboek en wordt dus gekenmerkt als 'Inactief'. Schip en eigenaar zijn op dit moment NIET "actief" aangesloten bij de SSRP als Behoudsorganisatie. De huidige eigenaar is (nog) niet in onze administratie opgenomen. Deelname aan Evenementen waarbij de eis wordt gesteld, dat het schip en de eigenaar zijn aangesloten bij dezelfde Behoudsorganisatie als onderdeel van de FVEN, is vanuit de SSRP daarom NIET mogelijk.

Dit betekent dat het schip nog onderdeel is van de Aanmeldingsprocedure (her-inschrijving) of, en dat geldt voor de meeste schepen, de eigenaar heeft het schip niet her-aangemeld en betaalt dus ook geen jaarlijkse bijdrage aan de SSRP voor Inschrijving in het Stamboek. Eventueel vermelde gegevens van schip en oud-eigenaren dateren meestal uit de periode van eerdere 'actieve' Inschrijvingen en zijn waarschijnlijk niet volledig en mogelijk niet correct. Voor dit schip kan, omdat het niet aantoonbaar voldoet aan de Criteria van de SSRP, geen Meetbrief door de KNWV worden afgegeven.
Vanwege de doelstelling van de SSRP om alle historie van de in het Stamboek opgenomen schepen vast te leggen, worden in de Schepenlijst wel de in het stamboekarchief beschikbare gegevens van dit ooit geregistreerde schip en summiere gegevens van de (oud-)eigenaren getoond.
Heeft u informatie over dit schip of bent u eigenaar en wilt u het graag weer 'activeren'? Laat het ons weten!

Mr. Dr. T. Huitema Ronde en Platbodemjachten:
De in tekening gebrachte IJsselaak, met voorgezette steven, De Vrouwe Petronella, is in 1908 te Raamsdonksveer gebouwd. Dit scheepstype van de Hollandse IJssel stamt af van een oudere sprietaak en werd vooral gebruikt voor het baggeren van zand en grint. Het spriettuig is omstreeks 1860 vervangen door een bezaantuig met rechte gaffel, doch kwam tot ongeveer 1910 bij de kleinere IJsselaakjes voor. De IJsselaak wordt ten onrechte ook wel als boeieraak aangeduid. Deze benaming is op de Hollandse IJssel zelf voor dit scheepstype onbekend.

Hoewel bij een gecombineerde scheepsnaam het eerste deel van de naam gewoonlijk op de vorm van het voorschip betrekking heeft, is dat hier zeker niet het geval en wil de toevoeging 'boeier' waarschijnlijk slechts aangeven dat we met een als jacht gebruikt schip te doen hebben.

IJsselaak 'Petronella' in tekening gebracht voor de SSRP

Bij de oprichting van de Stichting Stamboek Ronde en Platbodemjachten bestond de overtuiging al, dat het nu toch wel de hoogste tijd werd een zo systematisch mogelijke verzameling aan te leggen van exacte lijnen-, constructie- en tuigtekeningen van de nog geheel op het oog gebouwde oudere ronde jachten en van de verschillende soorten vissers- en binnenschepen. In dat kader heeft H.C. Vermolen de 'Petronella' opgemeten. De originele tekeningen bevinden zich in het Fries Scheepvaart Museum.

Eigenschappen

Plaquette nummer:151 Zeil nummer: TA119
Categorie:X Tekening nummer:
Type:IJsselaak

Bouw

Bouwjaar:1908 Ontwerper:D.P. van Suylekom
Werf:D.P. van Suylekom Werf plaats:Raamsdonkveer
Motor:Inbouw Motor type:
Materiaal romp:Staal Materiaal kajuit:Staal
Materiaal zeil:Dacron
Onderwaterschip: Kiel:

Afmetingen

Lengte stevens:12,76 m Breedte berghout:3,41 m
Diepgang:0,00 m Masthoogte water:11,65 m
Oppervlakte grootzeil:41,00 m2 Oppervlakte fok:11,00 m2
Oppervlakte botterfok:0,00 m2 Oppervlakte kluiver:12,00 m2
Oppervlakte totaal:64,00 m2 Oppervlakte overig:0,00 m2

Tot nu toe bekende eigenaren en namen van het schip

1976 – 1995 R.F Kaan, Leidschendam ( Vrouwe Petronella)
1995 – 2007 Dhr. F.A. de Groot en Mw. A.G. de Groot-Van 't Hof, Ekeren ( Vrouwe Petronella)

Geschiedenis

1976

1976

1976: Inschrijving IJsselaak 'Vrouwe Petronella' in het Stamboek in 1976

We zijn zeer geïnteresseerd in uw opmerkingen en/of vragen over dit schip. Stuur ze ons!

Terug naar het overzicht