Zwarte Zwalker

Zwarte Zwalker Niet actief

Dit schip heeft een plaquette van de SSRP aan boord van een eerdere inschrijving, maar staat nu "geregistreerd" in Categorie X in het Stamboek en wordt dus gekenmerkt als 'Inactief'. Schip en eigenaar zijn op dit moment NIET "actief" aangesloten bij de SSRP als Behoudsorganisatie. De huidige eigenaar is (nog) niet in onze administratie opgenomen. Deelname aan Evenementen waarbij de eis wordt gesteld, dat het schip en de eigenaar zijn aangesloten bij dezelfde Behoudsorganisatie als onderdeel van de FVEN, is vanuit de SSRP daarom NIET mogelijk.

Dit betekent dat het schip nog onderdeel is van de Aanmeldingsprocedure (her-inschrijving) of, en dat geldt voor de meeste schepen, de eigenaar heeft het schip niet her-aangemeld en betaalt dus ook geen jaarlijkse bijdrage aan de SSRP voor Inschrijving in het Stamboek. Eventueel vermelde gegevens van schip en oud-eigenaren dateren meestal uit de periode van eerdere 'actieve' Inschrijvingen en zijn waarschijnlijk niet volledig en mogelijk niet correct. Voor dit schip kan, omdat het niet aantoonbaar voldoet aan de Criteria van de SSRP, geen Meetbrief door de KNWV worden afgegeven.
Vanwege de doelstelling van de SSRP om alle historie van de in het Stamboek opgenomen schepen vast te leggen, worden in de Schepenlijst wel de in het stamboekarchief beschikbare gegevens van dit ooit geregistreerde schip en summiere gegevens van de (oud-)eigenaren getoond.
Heeft u informatie over dit schip of bent u eigenaar en wilt u het graag weer 'activeren'? Laat het ons weten!

Deze Zeeschouw is een ontwerp van L.M. Huitema. In de beginjaren van het Stamboek heeft deze ontwerper een drietal bestaande schouwen opgemeten en in de avonduren deze boten op papier gezet voor het bekende boek over Ronde- en Platbodemjachten. Hij heeft later een serie zeeschouwen vanaf 6,50 tot 10,00 meter lengte getekend, waarvan in de loop der jaren een kleine 400 tekeningen zijn verkocht.

De Zeeschouw 'Zwarte Zwalker' is in 1964 op  Scheepswerf Reinek in Winschoten gebouwd. Wie de opdrachtgever was en onder welke naam het schip te water is gelaten is (nog) onbekend.

Scheepswerf Reinek in Winschoten

In 1962 werd scheepswerf Reinek gevestigd aan de oostzijde van de Vosseweg bij het Winschoterdiep in Winschoten. Het werd een werf van bescheiden omvang. Men wilde kempenaars (een soort kleine rijnaak) gaan bouwen. De gebr. Reinek hadden hun sporen o.a. in de bouw van coasters al verdiend. 
Bekend zijn de Lemsteraken, die op de werf gebouwd werden. Eén van de Lemsteraken werd geleverd aan een familie uit Hollywood. De beide zonen van de familie waren tijdens de bouw in Winschoten in de kost. Pas nadat de moeder uit Hollywood gearriveerd was, kon de doop plaatsvinden. Ook zijn er diverse kleinere schepen, zoals zeeschouwen, gebouwd op basis van tekeningen van andere ontwerpers, waaronder L.M. Huitema uit Kropswolde. In 1976 is de werf vanwege de crisis in de scheepsbouw en daardoor een gebrek aan orders failliet gegaan.

Eigenschappen

Plaquette nummer:406 Zeil nummer:
Categorie:X Tekening nummer:
Type:Zeeschouw

Bouw

Bouwjaar:1964 Ontwerper:L.M. Huitema
Werf:Scheepswerf Reinek Werf plaats:Winschoten
Motor: Motor type:
Materiaal romp:Staal Materiaal kajuit:Staal
Materiaal zeil:Dacron
Onderwaterschip: Kiel:

Afmetingen

Lengte stevens:7,20 m Breedte berghout:2,60 m
Diepgang:0,45 m Masthoogte water:8,00 m
Oppervlakte grootzeil:0,00 m2 Oppervlakte fok:0,00 m2
Oppervlakte botterfok:0,00 m2 Oppervlakte kluiver:0,00 m2
Oppervlakte totaal:0,00 m2 Oppervlakte overig:0,00 m2

Tot nu toe bekende eigenaren en namen van het schip

onbekend – onbekend ( Alligator)
1976 – 1982 J.M. Zwart, Franeker ( Zwarte Zwalker)

We zijn zeer geïnteresseerd in uw opmerkingen en/of vragen over dit schip. Stuur ze ons!

Terug naar het overzicht