Stichting Museumhaven Zeeland - Zierikzee

De stichting Museumhaven Zeeland maakt zich sterk voor de aankoop, herstel en behoud van oude zeil- en motorschepen. Zij doet dat al sinds 1990. Het is een museum op twee locaties. Op de buitenlocatie – aan de Oude Haven - ligt een mooie vloot schepen in de oude middeleeuwse haven van Zierikzee, op het eiland Schouwen-Duiveland in Zeeland. Deze fotogenieke plek is altijd een bezoek waard. De binnenlocatie vormt de Stads- en Commerciewerf (een heuse scheepsrestauratiewerf), gelegen ‘om de hoek’ aan de Vissersdijk 2, Zierikzee.

De stichting Museumhaven Zeeland maakt zich sterk voor de aankoop, herstel en behoud van oude zeil- en motorschepen. Zij doet dat al sinds 1990. De Museumhaven Zeeland is een museum op twee locaties. Op de buitenlocatie - aan de Oude Haven van Zierikzee - ligt de collectie historische schepen. Op een steenworp afstand ligt de Stads- & Commerciewerf, de museumwerf, waar de restauratiewerkzaamheden te bewonderen zijn. Beide locaties zijn voor het publiek toegankelijk.

De start van de vloot

Aanvankelijk was de museumhaven bedoeld als ligplaats voor schepen van derden, zoals de Stichting Behoud Hoogaars, de provincie en derden. De Museumhaven krijgt in 1993 een hoogaars te koop aangeboden, genaamd ’Vrouw Alize’ (ARM 17). De ’Vrouw Alize’, herdoopt in ’Vrouw Adriana’, wordt na de klipper ’Mijn Genoegen’ het volgende restauratieproject. In 1996 wordt de botter ’de Gans’ te koop aangeboden. Met de nodige subsidies slaagt de stichting erin om de botter, inmiddels herdoopt in ’Meeuw’, aan te kopen. In hetzelfde jaar wordt de Hollandse roeiboot ’De Groene Welp’ geschonken en vervolgens de Friese schouw ’Snoopy’. Vanaf 1999 wordt in vijf jaarlijkse termijnen de boeier ’Vabel’ geschonken. Daarna komen de vlet ’Gouwe’ en in 2002 het m.s. ’Zuidvliet’. Gestaag wordt de collectie opgebouwd.

www.museumhavenzeeland.nl

Alle resultaten

De schepen van Stichting Museumhaven Zeeland in het Stamboek

Vaktijdschrift CONSENT

CONSENT is een jaarlijkse gezamenlijke uitgave van Stichting Behoud Hoogaars, Tolerant vzw, Stichting Museumhaven Zeeland, De Vrienden van het Nationaal Scheepvaartmuseum vzw en de Historische Scheepswerf C.A. Meerman. Consent krijgt steun van de provincies Oost-Vlaanderen en Zeeland.
De Consent-redactie bestaat uit een grote groep deskundigen, o.a. een maritieme publicist, graficus, scheepsbouwer, gereedschapshistoricus, tot aan medewerkers van o.a. het Zeeuws Archief, Vereniging Zeeuwse Musea, het Nationaal Maritiem Museum Antwerpen en de Provincie Oost-Vlaanderen.

Het is altijd weer een verrassing wat de redactie aan historische verhalen uitbrengt. Zeker nu de redactie is uitgebreid met De Vrienden van het Nationaal Scheepvaartmuseum in Antwerpen. Nog meer interessante verhalen over het Belgische deel van de Schelderegio. Er is nog zoveel te vertellen over het maritieme erfgoed. Het zal voor veel lezers nostalgie zijn en voor anderen (jongeren) een informatief beeld geven van voorbije tijden. Het is verheugend dat er een groeiende belangstelling is voor maritiem erfgoed in het hele Scheldegebied. Maar terugkijken is niet het doel van de samenwerkende organisaties die Consent uitbrengen. Behoud van maritiem erfgoed gaat verder dan restaureren en bewaren. Ook het doorgeven van kennis van het ambacht van scheepsbouw hoort daarbij. Dat kan via opleiding, stageplaatsen en leerprojecten. Maar dan blijven we binnen de werksfeer van het ambacht.
Dat dat boeiend kan zijn, blijkt wel uit de enthousiaste reacties van de bezoekers aan de werven in Zierikzee, Arnemuiden en Rupelmonde, en van de gasten aan boord van de schepen. 

Vier historische scheepswerven langs de Schelde werken samen

De CNR-werf te Rupelmonde, de werf te Baasrode, de werf C.A.Meerman te Arnemuiden en de Museumhaven te Zierikzee. De doelstelling van het Vier Werven Overleg is het maritieme verleden van de Scheldemondregio in het licht te stellen en te promoten om de historische eenheid ervan te benadrukken. Over de landsgrenzen heen, creëert het een duurzaam samenwerkingsverband rond het varend cultureel erfgoed. Een toeristisch lint doorheen de regio met de 4 participerende (museum)werven als ankerplaatsen.

Terug naar vorige pagina