Stichting Museumhaven Zeeland - Zierikzee

De stichting Museumhaven Zeeland maakt zich sterk voor de aankoop, herstel en behoud van oude zeil- en motorschepen. Zij doet dat al sinds 1990. Het is een museum op twee locaties. Op de buitenlocatie – aan de Oude Haven - ligt een mooie vloot schepen in de oude middeleeuwse haven van Zierikzee, op het eiland Schouwen-Duiveland in Zeeland. Deze fotogenieke plek is altijd een bezoek waard. De binnenlocatie vormt de Stads- en Commerciewerf (een heuse scheepsrestauratiewerf), gelegen ‘om de hoek’ aan de Vissersdijk 2, Zierikzee.

De stichting Museumhaven Zeeland maakt zich sterk voor de aankoop, herstel en behoud van oude zeil- en motorschepen. Zij doet dat al sinds 1990. De Museumhaven Zeeland is een museum op twee locaties. Op de buitenlocatie - aan de Oude Haven van Zierikzee - ligt de collectie historische schepen. Op een steenworp afstand ligt de Stads- & Commerciewerf, de museumwerf, waar de restauratiewerkzaamheden te bewonderen zijn. Beide locaties zijn voor het publiek toegankelijk.

De start van de vloot

Aanvankelijk was de museumhaven bedoeld als ligplaats voor schepen van derden, zoals de Stichting Behoud Hoogaars, de provincie en derden. De Museumhaven krijgt in 1993 een hoogaars te koop aangeboden, genaamd ’Vrouw Alize’ (ARM 17). De ’Vrouw Alize’, herdoopt in ’Vrouw Adriana’, wordt na de klipper ’Mijn Genoegen’ het volgende restauratieproject. In 1996 wordt de botter ’de Gans’ te koop aangeboden. Met de nodige subsidies slaagt de stichting erin om de botter, inmiddels herdoopt in ’Meeuw’, aan te kopen. In hetzelfde jaar wordt de Hollandse roeiboot ’De Groene Welp’ geschonken en vervolgens de Friese schouw ’Snoopy’. Vanaf 1999 wordt in vijf jaarlijkse termijnen de boeier ’Vabel’ geschonken. Daarna komen de vlet ’Gouwe’ en in 2002 het m.s. ’Zuidvliet’. Gestaag wordt de collectie opgebouwd.

www.museumhavenzeeland.nl

CONSENT, documenteren en verslagleggen

De doelstelling van het tijdschrift is het documenteren en verslag leggen van de geschiedenis van de oude zeilvaart in de Scheldedelta, en van de aan het maritieme bedrijf verwante industrieën, ambachten, leef- en werkomstandigheden. Naast dit artikel over de 'Atalante' zijn er nog veel meer artikelen verschenen over Zeeuwse schepen. In ons hoofdstuk Publicaties kunt u daarvan een overzicht vinden.

Vier historische scheepswerven langs de Schelde werken samen

De CNR-werf te Rupelmonde, de werf te Baasrode, de werf C.A.Meerman te Arnemuiden en de Museumhaven te Zierikzee. De doelstelling van het Vier Werven Overleg is het maritieme verleden van de Scheldemondregio in het licht te stellen en te promoten om de historische eenheid ervan te benadrukken. Over de landsgrenzen heen, creëert het een duurzaam samenwerkingsverband rond het varend cultureel erfgoed. Een toeristisch lint doorheen de regio met de 4 participerende (museum)werven als ankerplaatsen.

Alle resultaten

De schepen van Stichting Museumhaven Zeeland in het Stamboek

Terug naar vorige pagina