De Deining Platbodems - Heerenveen

In december 2003 is "De Deining Platbodems" gestart met de ontwikkeling van een 10,5 meter visserman zeeschouw. De ideeën en wensen die ze hadden zijn vertaald door ir. Martijn v. Schaik, naar een snel zeilend, praktisch schip. De casco’s worden op de werf in Heerenveen afgebouwd.

De schepen die tot nu toe zijn gebouwd hebben een afmeting 10.50m en 12.50m. Ieder schip is custommade.

Toon Neijman, jarenlang eigenaar van een Kok zeeschouw, gaf zijn baan op en ging zich bezighouden met zijn hobby: het bouwen van schepen. Hij gaf Martijn van Schaik van Seahorse Yacht Design uit Purmerend opdracht voor het ontwerpen van een 10,50 m zeeschouw in vissermanuitvoering en liet het eerste casco bij SRF in Harlingen bouwen en bouwde het met hulp van anderen af in Heerenveen. Naast Toon en echtgenote Erica bestaat het team van De Deining uit scheepstimmerman Sybren Huizing en Maarten Versfeld die de technische installaties voor zijn rekening neemt.

Een casco in de aftimmerloods
Een casco in de aftimmerloods

Toon Neijman's idee was om een goed zeilend en snel schip te presenteren, dat ook nog eenvoudig kan worden gehouden, zodat de prijs aantrekkelijk blijft. Bovendien wilde hij laten zien dat een zeeschouw goed zeilend en snel kan zijn. De cascobouw wordt uitbesteed en de eisen die er aan worden gesteld zijn zeer hoog. Om snel en efficiënt te kunnen aftimmeren moeten er door de lasser al heel veel voorzieningen worden aangebracht. Alle details zijn van te voren doordacht en vastgelegd. Er is door Martijn van Schaik zeer veel gerekend om de vorm van het onderwaterschip zo te ontwerpen dat er een snel en zeewaardig schip op het water zou komen.

Alle resultaten

Overzicht van schepen met SSRP-Plaquette, gebouwd door de Deining

Meer informatie over De Deining en haar Zeeschouwen

In de Spiegel der Zeilvaart in 2005, 2007 en 2009 hebben artikelen gestaan over de Zeeschouwen van De Deining. In het artikel in 2005 wordt ook een vergelijking gemaakt tussen de zeilprestaties van een Zeeschouw in vergelijking met die van een Lemsteraak.

Terug naar vorige pagina