Boot Holland 2014: SSRP doet goede zaken

12 februari 2014

Pier Piersma had de Stichting in 2014 ook weer uitgenodigd om een gedeelte van zijn standruimte in te vullen. Pier, een van de drijvende krachten achter het Ronde en Platbodempaviljoen, had samen met een groot aantal mede-exposanten een deel van de Friezenhal aantrekkelijk aangekleed met een aantal jachten, waarvan een deel al 'actief' is in het Stamboek. De SSRP stond er dit jaar zelfs onder de eigen naam tussen in. 

Nieuw dit jaar was het fenomeen Expoditon (een soort StreetView, bekend van Google Maps), waarbij de kijker zich virtueel op het scherm door de panoramische beelden van de stands en opgestelde schepen kan bewegen. Ook de SSRP is duidelijk op deze beelden te herkennen.

U kunt de de virtuele toer zelf maken via deze link op de website van Boot Holland.

Boot Holland werd van vrijdag 7 februari tm woensdag 12 februari in WTC Expo in Leeuwarden gehouden. Eén van de jaarlijks terugkerende onderdelen van de show is het Rond- en Platbodempaviljoen, waar ook Pier Piersma z’n schepen exposeert. Dit jaar was dat het Friese jacht 'Maaike',  dat wordt toegeschreven aan Eeltje Holtrop van der Zee en volgens ons archief uit 1886 dateert. De restauratie is al een heel eind op weg en Pier hoopt het schip eind 2014 weer in volle glorie te presenteren.
Daarnaast lag het prachtig gerestaureerde Wyldsjitter 'Diederik', een bootje waar helaas heel weinig van bekend is, maar gezien de staat waarin Pier het in 1997 bezit kreeg, uit begin 1900 moet stammen. Het boatsje zoekt overigens een nieuwe eigenaar!

Fries jacht 'Maaike'
Fries jacht 'Maaike'
Boatsje 'Diederik'
Boatsje 'Diederik'

Friese Tjottervloot

Het startsein op het Rond- en Platbodempaviljoen van de beurs werd gegeven door de wethouder, die de kalender van de Friese Tjottervloot, met prachtige Franse foto's, in ontvangst nam. De tjottervloot timmert behoorlijk aan de weg en de tjotter 'Friso', die werd geëxposeerd, lag er prachtig bij na het winters onderhoud. Dit gebeurt tegenwoordig met erg veel plezier en kundigheid onder supervisie van Jan Loopik, geen onbekende in deze wereld.

De wethouder kwam bijna woorden te kort bij de 'Friso'
De wethouder kwam bijna woorden te kort bij de 'Friso'

Onze aanwezigheid

We kregen van diverse bezoekers de opmerking dat onze aanwezigheid, de kennis en antwoord op de vrage, de SSRP een duidelijk gezicht gaven. Dat werd als erg plezierig ervaren. We konden duidelijk uitleggen waar het Stamboek voor staat en dat heeft er in geresulteerd dat de eerste aanmeldingen voor inschrijving, dan wel 'activeren' al bij onze criterium Commissie liggen. Opvallend veel Schouw-eigenaren kwamen een praatje maken, op zoek naar mogelijke aanknopingspunten in de zoektocht naar de herkomst van hun schip, maar er kwam ook een (toekomstig) eigenaar met de vraag of we tekeningen van een nieuwe Lemsteraak wilden beoordelen. Zeer divers dus.

Westerdijk Zeeschouwen Contact en het Stamboek zoeken eigenaren

Bij de Schouw-eigenaren waren er een aantal in het bezit van een Westerdijk Zeeschouw. Er zijn ooit 59 Westerdijk schouwen in het Stamboek geregisteerd. Deze zijn lang niet allemaal 'actief' ingfeschreven. Onlangs zijn we in contact gekomen met het Westerdijk Zeeschouwen Contact. Zij zijn ook op zoek naar alle eigenaren van de ongeveer 150 schouwen die Westerdijk heeft gebouwd en vroegen ons het volgende:

Bent u een enthousiaste Westerdijkzeeschouwvaarder?
En bent u nieuwsgierig naar wie dat ook zijn? Sluit u dan aan bij het Westerdijk Zeeschouwen Contact. Wij zijn op zoek naar alle 150 zeeschouwen die door de Westerdijken zijn gebouwd. Om ze te behoeden voor de vergetelheid. En om wellicht iets te organiseren: een bijeenkomst, een reünie, een zeiltocht. Momenteel hebben we ruim 70 schepen met hun eigenaren gevonden. Bent u daarbij?
Graag tot nader contact: www.westerdijkzeeschouwencontact.blogspot.nlwesterdijkzeeschouwencontact@gmail.com
Els en Luuk Knol-Licht (Weerlicht, 10 m) en Otto en Carla de Beus-Verrips (Fordivedaesje, 9m, wordt op dit moment weer 'actief' ingeschreven).

Ook het Stamboek is natuurlijk geinteresseerd in deze schepen. Staat uw schip in onze Schepenlijst? U kunt altijd contact opnemen met stamboek@ssrp.nl)

Veel mooie houten schepen in het Rond- en Platbodempaviljoen van de beurs

Naast de boeier 'Maaike', de Wyldsjitter 'Diederik' en de tjotter 'Friso' lagen er nog een paar prachtige houten Ronde en Platbodems zoals de open schouw 'Gulden Swaen', de kleine tjotter 'Grietsje', de grote tjotter 'Pallieter' en iets verderop de Friesche schouw 'Learske' te pronken.

Hiswa Klassiek 5 tm 9 maart in Amsterdam

Heeft u ons gemist op Boot Holland? Dan krijgt u een herkansing op de Hiswa Klassiek in maart in Amsterdam. Bent u er wel geweest en wilt u ons nog eens spreken? Dat kan natuurlijk altijd!

U bent hartelijk welkom!

Terug naar vorige pagina