De BERETANDEN van de SSRP, juni 2019 nummer 6

16 juni 2019

Verhaal vanuit de stad van de kaas en de stroopwafels..!
Met daarin:

  • Het vertrek van de Palingaak 'Korneliske Ykes II' naar Londen;
  • Iepen Frysk Kampioenskip Klompkesilen op 25 mei 2019 in Grou;
  • Tjottervloot in Heeg.

Het vertrek van de Palingaak 'Korneliske Ykes II' naar Londen

Onder muzikale klanken en wuivend met witte zakdoeken hebben veel belangstellenden de Palingaak zaterdagmiddag 16 juni uitgezwaaid. Levende paling werd vanaf Lemsteraken overgebracht naar de bun van de Korneliske Ykes II in Heeg. De stichting Palingaak Londen heeft werkelijk alles in het werk gesteld om aandacht te genereren voor deze geweldige overtocht. De burgemeester en de gedeputeerde van de Provincie Fryslân onderschreven vurig het belang van deze historische gebeurtenis. De laatste zinnen van de brief vanuit het Koninklijk Huis werden door de voorzitter van de Stichting Jan Willem Hoorn voorgelezen. De Palingaak werd door o.a. Friese jachten, Staverse jol en het jubilerende Statenjacht, de boeier ‘Friso’, geëscorteerd. 

Het verhaal de Palingaak 'Korneliske Ykes II'

De laatste Nieuwsbrief van de Stichting De Palingaak juni 2019

De foto's zijn gemaakt door Jikkie Piersma.

Fotoalbum van het vertrek van de Palingaak 'Korneliske Ykes II' naar Londen

Bekijk het hele album

Het vertrek van de Palingaak 'Korneliske Ykes II' naar Londen, video van Jikkie Piersma

Het vertrek van de Palingaak 'Korneliske Ykes II' naar Londen, video van Jikkie Piersma

 

Iepen Frysk Kampioenskip Klompkesilen op 25 mei 2019 in Grou

Zaterdag 25 mei j.l. staan er in Grou, voorafgaand aan de vlootschouw, ‘125 jaar boeier en 65 jaar statenjacht Friso’, tientallen kinderen aan de kade met hun Klompke. Prachtig beschilderd, mooi getuigd en voorzien van zeilnummer. Trotse familieleden moedigen aan en de opperspreekstalmeester kon de spanning buitengewoon goed opvoeren. De vastberadenheid is van hun smoeltjes af te lezen... ’IK word de kampioen Klompkesilen 2019!’ Hun trots, ‘het klompke’, wordt op commando in het water gelegd en de zachte bries stuwt de vloot richting finishlijn. Oorverdovend gejuich als het eerste klompke de finishlijn passeert. De energie en sportiviteit die dit evenement uitstraalt is hartverwarmend. In de verste verte geen hooligan te bekennen.
De Stichting Klompkesilen (IFKK) bestaat uit vrijwilligers die het klompkesilen bij de jeugd van groep 3 t/m 8 van de basisschool promoot. Een bouwpakket van een Fryske Klomp is op de markt gebracht, waardoor er een echte eenheidsklasse is opgericht, die officieel is erkend door het watersportverbond (KNWV). Daarnaast bestaat er een ‘Open klasse’ en ‘Fantasie klasse’. De Open klasse is niet gebonden aan afmetingen, en de Fantasie klasse is de wedstrijd van het mooiste klompke; ‘het schoonste geheel’. Deze scheepjes staan tijdens het I.F.K.K. tentoongesteld. 
De troostprijs ging naar de jonge eigenaar van de klomp die tot tweemaal toe achter het startschip (praam) verdween! Wat een fantastisch evenement om de Friese jeugd de beginselen van de sportieve watersport bij te brengen.

Tjottervloot in Heeg

Met een bestuurder van de IFKK kom ik 20 mei j.l. aan de praat tijdens de opening van het Jubileumjaar ‘125 Statenjacht Friso’ in het prachtige Provinciehuis te Leeuwarden. Het varen in Friese houten scheepjes en het plezier dat hij er in zijn jongere jaren aan beleefd heeft. Beetje jeugdsentiment zie ik op zijn gezicht verschijnen.
Heb je wel eens aan de Stichting Friese Tjottervloot in Heeg gedacht?’ was mijn reactie. ‘In het Sylhûs aan het Heegermeer hebben zij hun onderkomen, en zij verhuren de tjotters en twee Friese jachten met of zonder schipper. Een BBQ verzorgen zij ook nog als jullie dat willen,’ voeg ik er nog snel aan toe. De CvdK neemt het woord in de historische zaal van het provinciehuis. In het Fries vertelt hij over de geschiedenis van de Friese boeier die nu 65 jaar als Statenjacht Friso het visitekaartje van de provincie Fryslân is.
Aan de kade in Grou ontmoetten wij elkaar weer en kon ik hem doorverwijzen naar de Friese Tjottervloot, die afgemeerd lag en met een paar tjotters zou deelnemen aan de vlootschouw, waarbij de CvdK, de heer Arno Brok, de vlootschouw af zou nemen. Voor veel lezers een optie om nog eens te zeilen in Friese ronde houten schepen. Binnenkort ontmoet ik de bestuurder van het Klompkesilen weer in een tjotter van de Tjottervloot op het Heegermeer of de Fluessen... Want driemaal is scheepsrecht!


 

Ineke Verkaaik-Hogervorst
Vicevoorzitter SSRP, PR en communicatie
AB- FVEN
vicevoorzitter@ssrp.nl

Terug naar vorige pagina