Doop en tewaterlating laatste Steekhengst 'Boreas' in Arnemuiden tijdens het 25-jarig jubileumfeest van de Stichting Behoud Hoogaars

16 mei 2015

Na twee succesvolle 4-werven dagen in Arnemuiden op de de Historische Scheepswerf Meerman begin mei, was het zaterdag 16 mei het moment om het 25 jarige jubileum van de Stichting Behoud Hoogaars (SBH) te vieren. Helaas lieten de weersomstandigheden het 's morgens een beetje afweten, maar een groot aantal genodigden had zich rond tien uur verzameld in de bouwloods van de werf. Daar was sinds lange tijd weer ruimte voor zo'n groot gezelschap, want vanwege het hoogtepunt van de jubileumdag, de tewaterlating van de geheel "vernieuwbouwde" Steekhengst 'Boreas', was dit schip in vol ornaat verhuisd van de bouwloods naar de helling.

Na de diverse toespraken en een forum waarbij het ontstaan, de afgelopen 25 jaar en toekomst van de SBH uitgebreid ter sprake kwam kon het bestuur van de SBH de vele felicitaties in ontvangst nemen. Maar alvorens het gezelschap zich naar de helling begaf voor de tewaterlating, overhandigde secretaris Rita Eissens-van Goor van de SSRP, de voorzitter van de SBH een vervangende Plaquette met nummer 1122(-1) met Certificaat van Inschrijving en de SSRP 'Jubel'wimpel. De oorspronkelijke 'Boreas' is in de jaren-70 van de vorige eeuw ingeschreven in het Stamboek met plaquette 1122.

De tewaterlating

Toen de aanwezigen zich rond het schip hadden verzameld, werd bouwmeester Peter Schouten samen met alle vrijwilligers, die hadden meegewerkt tijdens de bouw, uitgebreid in het zonnetje gezet. Vervolgens mocht de laatste eigenares Mevr. Visser, die nog met de oude 'Boreas' had gevaren, de doop verrichten. Dit deed ze met het water van de plaats, waarop het schip het laatst had gevaren. Daarna kon de nieuwe 'Boreas' kennismaken met het water van Arnemuiden. Helaas liet het weer zich helaas nog van haar minder goede kant zien.

Het jubileumfeest

Na de tewaterlating brak het zonnetje door en kon het talrijke publiek genieten van alle schepen aan de kade, die de tewaterlating opluisterden en alle activiteiten die er verder op de werf werden georganiseerd. Ook konden er rondvaarten worden gemaakt. Een echt feestje! Je merkte aan alles dat de Historische Werf Meerman zich de laatste jaren na haar opstanding weer een belangrijke centrale ontmoetingsplaats in de samenleving van Arnemuiden en verre omstreken heeft verworven. Dat dankzij de vele vrijwilligers!

Terug naar vorige pagina