Hiswa Klassiek 2015

14 maart 2015

Hiswa Klassiek is woensdag 11 maart gestart. Belangrijke momenten zoals de presentatie van de 'nieuwe' FVEN. Verder een grotere vloeroppervlakte dan de eerste keer in 2014 en meer schepen. De SSRP heeft dit jaar de mogelijkheid gekregen om als Behoudsorganisatie een grotere stand in te richten. Met de geweldige bijdragen van onze relaties Van der Post Verzekeringen, Martijn Perdijk van Wind&Water en Pier Piersma mogen we vaststellen dat we er een aantrekkelijk geheel van hebben kunnen maken. De Hollandse boot 'Fram', waarschijnlijk de enige nog zeilende, authentieke houten Hollandse boot van Martijn, is de blikvanger op de stand. Op diverse andere stands kunt u de vrolijke oranje "jubel" wimpels van de SSRP terugvinden.

Trots op collectie Varend Erfgoed

Al vele jaren (SSRP 60 jaar in 2015) verzamelen, restaureren en tonen booteigenaren en organisaties de rijke verzameling aan prachtige schepen die ons land kent. De schare enthousiaste liefhebbers zijn hardwerkende ambachtslieden en vaardige schippers geworden. Veelal professionals die precies weten wat er allemaal komt kijken bij het repareren, onderhouden en varen met deze oude schepen. De waardering voor hun werk vertaalt zich in talloze projecten en succesvolle evenementen. De gehele sector kan onder andere trots zijn op haar deelname met meer dan 500 schepen van de behoudsorganisaties aan Sail 2015. En ook op de organisatie van de vele reünies, restauratieprojecten en het toenemend aantal historische havens. Dat kun je allemaal horen, zien en bijna proeven op Hiswa Klassiek.


 

Onze buren op de beurs

Walter Esch en zijn vrouw Clarie, eigenaar van Northshore Yachts Holland en natuurlijk ook de Lemsteraak 'Martina Maria' staan met een indrukwekkende stand naast ons. Ze bieden de negen belangrijkste partners, die hebben bijgedragen aan ontwerp, bouw en afwerking van de Lemsteraak, de gelegenheid om als co-exposant deel te nemen aan Hiswa Klassiek. Ze vertellen: “Samenwerken is altijd ons devies geweest, zonder goede partners krijg je niets voor elkaar. Eyecatcher is onze 'Martina Maria', een snelle en comfortabele Lemsteraak waarin de modernste technieken zijn toegepast. De co-exposanten zijn er omheen gepositioneerd.” Het schip is vrij toegankelijk voor de beursbezoekers waar ze worden ontvangen door Walter en Clarie Esch. Zij maken zich met hun partners sterk om anderen te begeleiden bij de bouw van een dergelijke boot. Het is voor de beursbezoeker een uniek concept, waarin de leveranciers laten zien hoe hun producten verwerkt zijn in de 'Martina Maria'. Samenwerking in optima forma.

De eigenaren vertellen trots over hun schip
De eigenaren vertellen trots over hun schip

 

De Leugenbank besteed aandacht aan ons 60 jarig bestaan

Stephan Kraan nodige woensdagmiddag Wim de Bruijn en Jan Eissens in 'zijn' Leugenbank om te praten over het 60-jarig jubileum in Lemmer in 2015. Wim de Bruijn heeft regelmatig vanaf 1964 meegedaan aan de jaarlijkse reünies. Eerst met zijn eigen schepen, later natuurlijk voor de uitgebreide verslagen in de Spiegel der Zeilvaart. Hij kan smakelijk vertellen over de belevenissen tijdens de diverse onvergetelijke reünies. Jan Eissens zit in de organisatie voor het evenement in juni, waarvoor de voorbereidingen in volle gang zijn. Onder leiding van Stephan kwam een breed beeld van het werk van de SSRP, het behoud en het belang van mooie evenementen met enthousiaste eigenaren van de schepen voor de microfoon.
 


 

Het weer van Piet Paulusma

Waar belangrijke evenementen zijn in Nederland, zie je 's avonds Piet Paulusma ook terug met z'n weerbericht op televisie. Donderdagavond stond hij opeens naast onze stand met z'n cameraman en geluidsman. Onze buren op de beurs kwamen daarbij uitgebreid in beeld. U kunt het weerbericht terugkijken op zijn website.
 


 

Federatie Varend Erfgoed Nederland

Een belangrijke gebeurtenis op donderdagavond tijdens Hiswa Klassiek. De 'oude' FONV heeft na een lange voorbereiding tijdens een druk bezochte bijeenkomst in de Leugenbank een nieuwe naam en een heel nieuw gezicht aan de buitenwereld onthuld. De nieuwe naam is FVEN, wat staat voor De Federatie Varend Erfgoed Nederland. Ze is en blijft de koepel van behoudsorganisaties. Ze behartigt de gemeenschappelijke belangen van de behoudsorganisaties en coördineert en stimuleert activiteiten die van belang zijn voor het Varend Erfgoed. Daarnaast faciliteert de koepel de behoudsorganisaties, waaronder de registratie van het Nederlands Varend Erfgoed. Tijdens de bijeenkomst legde Martine van Lier de doelstellingen van de FVEN nog eens uit, waarna Stephan in gesprek ging met een aantal jongeren (de toekomst dus) over hun betrokkenheid bij het Varend Erfgoed, de problemen die zij daarbij ondervinden en ook de mogelijke oplossingen en adviezen die zij daarbij bedenken.
Daarna onthulde Thedo Fruithof in samenwerking met Cees Dekker (de man van de eerste, oude website) de nieuwe website door vanaf zijn mobiel een bericht te sturen naar de site, die daarop vrijwel direct zichtbaar was: "Vanavond 12 maart 2015 open ik, Cees Dekker, deze nieuwe website van de Federatie Varend Erfgoed Nederland; voorheen FONV. Ik wens de digitale FVEN via het plaatsen van dit bericht, Behouden Vaart."

Eerste exemplaar van de nieuwe CD van Reinier Sijpkens van de Muziekboot voor Thedo Fruithof
Eerste exemplaar van de nieuwe CD van Reinier Sijpkens van de Muziekboot voor Thedo Fruithof

 

Onze buren

Een ander buur is Assurantiekantoor Van der Post. Reinier heeft er mede voor gezorgd dat wij onze bijzondere plaats op de beurs hebben gekregen. Zijn Fries jacht 'Roeland' ligt natuurlijk weer blinkend op zijn stand en trekt ook weer de nodige aandacht!
 


 

Hiswa Klassiek vanuit de lucht


 

"Handboek Varen op de Waddenzee" van Marianne van der Linden

De stand van de Spiegel der Zeilvaart heeft een speciale gaste: Marianne van der Linden. Zij presenteert en signeert daar haar boek "Handboek Varen op de Waddenzee". Een boek wat aan boord van beginnende en gevorderde Waddenzee-vaarders niet mag ontbreken! Het boek geeft de lezer allereerst inzicht in wat hij of zij moet weten alvorens het wad op te gaan. Daarnaast dient het als naslagwerk voor meer ervaren wadvaarders. 
 


 

De uitreiking van de Amateur BootBouw Award (ABBA)

Op Hiswa Klassiek 2015 heeft de Bootbouwschool wederom de Amateur BootBouw Award (ABBA) georganiseerd. Er waren dit jaar weer vele bootjes aangemeld, waarvan er 4 voor de prijzen waren genomineerd. Deze staan op de Hiswa geëxposeerd. Niet één, maar twee boten hebben dit jaar de 1e prijs gekregen, een prachtig gebouwde kopie van een RIVA-Runabout en een bijzondere motorboot met allerlei innovatieve bijzonderheden. Zoals Wim de Bruijn, die de prijzen uitreikte zei: een appel en een peer kun je niet met elkaar vergelijken, dus beide de hoofdprijs! De eis was dat de bootjes (en boten!) door de bouwers vanaf tekening of vanaf bouwpakket zijn gebouwd.
 


 

Onze buren op de beurs


 

Registratie varend Erfgoed voor deelname Sail Amsterdam

Op de website van Sail Amsterdam is nu een pagina beschikbaar die enkel bedoeld is voor inschrijven van uw eigen schip voor deelname aan Sail Amsterdam. Om in te schrijven dient uw schip 'actief' ingeschreven te zijn in het Stamboek van de SSRP. Lees eerst onze toelichting en uitleg over de toewijzingsprocedure.


 

Belangrijke evenementen voor de SSRP in 2015

Langzamerhand is er meer bekend over de belangrijke evenementen in 2015 waar de SSRP bij betrokken is.

2015 is door de SSRP uitgeroepen als 'jubeljaar', vanwege het 60-jarig bestaan. Dat gaan we groots in Lemmer vieren op vrijdag 19, zaterdag 20 en zondag 21 juni. We doen het samen met Watersportvereniging "De Zevenwolden", die in 2015 150 jaar bestaat.

Vanaf 11 maart staan we met een mooie ontmoetingsplek op de HISWA in Amsterdam. U bent van harte welkom!!!!
 
Lees alles over: Voorjaarsbijeenkomst, Jubileumreünie Lemmer, Sail Amsterdam, en nog meer ......

Terug naar vorige pagina