2012-7: 100 jaar KWVL - SSRP feliciteert jarige KWVL

Spiegel der Zeilvaart september 2012 nummer 7

Op 16 juni heeft Koninqin Beatrix vanaf haar Lemsteraak 'De Groene Draeck' de vlootschouw af genomen op de Loosdrechtse Plassen ter gelegenheid van het 100-jariq bestaan van de Koninklijke Watersport-Vereeniging 'Loosdrecht'. Met 2300 leden de grootste watersport vereniging van Nederland. In de vlootschouw varen eskaders van schepen waarin veelvuldig door leden van de KWVL wedstrijd wordt gevaren. Met een stevige wind voe¬ren de schepen langs de 'De Groene Draeck' om een saluut te brengen. de jollen voorop . Een aantal wedstrijdboten sloeg tijdens de vlootshow zelfs om. Ook de drie oude Schouwen van de vereniging voeren mee in de vlootshow evenals de Staverse jol ST59. De regenboog Oranje, aan Prins Willem Alexander en Prinses Maxima aangeboden vanwege hun huwelijk, nam ook aan de vlootshow deel.
Na de vlootschouw doopte de Koningin de trimaran 'Vereenigd', die door de KWVL werd aangeboden aan de gehandicapte zeilers van SailWise.

De oprichtingsvergadering van de Vereeniging werd gehouden op 10 april 1912. Een terrein aan de Loosdrechtsedijk werd aangekocht en eind 1912 hadden zich ruim 150 leden aangemeld. De vloot bestond toen uit drie wherry's. Al snel volgden zeilschepen en werden wedstrijden uitgeschreven om de belangen van de roei- en zeilsport zoveel mogelijk te behartigen. Na de Tweede Wereldoorlog maakte de KWVL een nieuw bloeiperiode mee. In 1962, toen de Vereeniging 50 jaar bestond, telde zij 1252 leden. De daarop volgende 50 jaar groeide de KWVL, dankzij de inzet van vele vrijwilligers, uit tot wat zij op dit moment is, met ruim 230 leden de grootste watersportvereniging van het land, hiervan was de helft aanwezig bij de vlootshow.
Tekst en foto's Evert bruinekool

SSRP feliciteert jarige KWVL

Op 17 juni 2012 heeft SSRP bestuurslid Olav Loeber aan de honderd jarige Koninklijke Water-sport Vereniging Loosdrecht (KWVL) de prachtig geborduurde SSRP wimpel uitgereikt. Deze wimpel is een aanmoediging voor de KWVL om weer regelmatig platbodem wedstrijden te organiseren. De laatste keer dat de KWVL deze organiseerde, was inmiddels circa 30 jaar geleden. 'De Paling fuik', de platbodem zeilers, die lid zijn van de KWVL, hebben toegezegd eens per paar jaar weer een platbodem evenement in te stellen, waarbij ook schepen uit de rest van Nederland worden uitgenodigd deel te nemen. Op 16 en 17 juni zijn de Motketel wedstrijden op Loosdrecht gevaren, waaraan ook een grote Friese delegatie heeft deelgenomen. Aan wind was er zeker geen gebrek, het noopte velen een dubbel rif te steken op zaterdagmiddag. De overall prijs, vastgesteld uit een totaal van achttien schepen, is gegaan naar Maarten Bausch met zijn kleine tjotter 'Lytse Goes'. Zijn naam wordt als eerste op de uitgereikte wimpel geborduurd. Dat er nog maar velen mogen volgen!

Oproep

Wie weet meer van de Staverse jol 'Goffer' ('Joffer')? Onlangs kwamen we in een loods in Weesp een bijzondere Staverse jol tegen. De eigenaar noemt het schip 'Joffer', maar aan de hand van de aanwezige plaquette constateerden we dat de jol onder nummer X1027 ooit als 'Goffer' is ingeschreven. Uit ons archief blijkt dat de oorspronkelijke houten jol voor de oorlog in Winsum (GR) een geklonken ijzeren romp heeft gekregen, waarna het originele houten dek en daarbij de kajuit zijn teruggeplaatst. De houtnerf van de kajuit op bijgaande oude foto uit de periode 1920-1930 is nagenoeg identiek aan die van de jol in Weesp. Heeft u me er informatie? Wij horen het graag van u!

pdf SdZ 2012 nr07 september - 100 jaar KWVL - SSRP feliciteert jarige KWVL

Jan Eissens, Stamboekbeheerder
stamboek@ssrp.nl

Terug naar vorige pagina