De houten grundel 'Zeehond'

Erwin van Leeuwerden schrijft op 27 september: We hebben de 'Zeehond' 5 jaar gekoesterd en de SSRP plaquette heeft er altijd in gezeten

Onze ervaringen met de houten grundel 'Zeehond', gebouwd door (waarschijnlijk) A. van Dam & zn in Aalsmeer (nog met oorspronkelijk torentuig).

In het jaar 1980 was ik met een vriend onderweg naar Sail Amsterdam en lagen in Enkhuizen met een Staverse Jol uit 1898 genaamd "Simmernocht". Na een poging met ZW 5 weg te varen uit het Krabbersgat op weg naar Amsterdam en dat niet lukte zijn we weer terug gekeerd naar de buitenhaven in Enkhuizen en meerden naast de Hoogaars genaamd "de Kokkel" van de familie van der Kamp uit Wassenaar aan. Omdat wij door en door nat waren en weer schoonschip gingen maken werden we door Fred van der Kamp uitgenodigd om aan boord te komen en ons wat op te warmen. En aangezien familie van de Kamp een slijterij in Wassenaar runde hebben we geleerd om een "kokkel" te drinken, menging van Schelvispekel en Beerenburg. Hij vroeg naar onze interesse in de plat en rond bodems en die konden we wel aan hun kwijt. Hij vroeg ook van wie de Jol was en mijn vriend gaf aan dat het van zijn moeder was maar wij er veel mee zeilden. Het was nog de Jol met kajuit destijds en in het blik (doodskleedje genaamd) en de jol in in 1984 geheel gerestaureerd. Fred van der Kamp gaf aan dat hij nog een klein scheepje had op de kagerplassen (koppoel) en of ik daar interesse in had.

Als arme student dacht ik dat kan ik toch niet betalen dus dacht ik dat gaat nooit wat worden. Toch nodigde hij mij na de Sail uit om naar Wassenaar te komen en eens te kijken, gezien wij wel als fanatiek bestempeld werden en hij een liefhebber voor zijn scheepje zocht. Zo gezegd zo gedaan en in september 1980 op visite en de Grundel lag toen op het droge en hij had de zeilen (katoen) thuis liggen, en waren nog wonderwel in goede staat. De Grundel 'Zeehond' heb ik bewonderd en had ook net als de Jol een doodskleedje en een originele 3 pk Seagull. Fam. van de Kamp heeft tientallen jaren de Zeehond in eigendom gehad en heeft er met 4!!! kinderen menig vakantie in de Biesbosch mee doorgebracht. Prachtige verhalen van ze gehoord en toen de prijs.......
De was zo interessant dat we gelijk de knoop hebben doorgehakt. Dhr. van der Kamp zou de Zeehond nog in het water leggen zodat ik in de herfstvakantie de Zeehond van de Kaag naar Friesland Koudum konden varen vlak bij de zeilschool in Hemelum waar ik les gaf.

De 'Zeehond' later als 'De Oude Toek' op het Heegermeer rond 1990 (foto Wilfred Blaauw)
De 'Zeehond' later als 'De Oude Toek' op het Heegermeer rond 1990 (foto Wilfred Blaauw)

De Nederlandse versie

Dit was een barre tocht van een week met veel wind en kou maar samen met mijn vriendin van toen hebben we de tocht geklaard. 
Ook ik heb diverse (tijdelijke) maatregelen getroffen om het hoognodige onderhoud aan de Zeehond te verrichten. Als student heb je niet veel geld om te spenderen. Elke winter werd hij bij Tjerk van der Veen uit Koudum in zijn loods gelegd om dit onderhoud uit te voeren. Zelf had ik een sprenkel gemaakt omdat wij altijd de mast moesten strijken en ik dit in mijn eentje wilde kunnen doen.
Zo hebben we de 'Zeehond' 5 jaar gekoesterd en de SSRP plaquette heeft er altijd in gezeten en ook bij de verkoop is deze aan boord gebleven. Wij hebben de 'Zeehond' aan vrienden verkocht, omdat wij zelf time sharing gingen met de Staverse Jol "Schoonschip" van Joop en Mieke Erbé.
Na enige tijd hebben we contact gekregen met Johan en Janet die inmiddels via via de 'Zeehond' in hun eigendom hadden gekregen en eerst de naam veranderd hadden in "de Oude Toek".
Maar zowel de Familie van de Kamp als ik hebben de naam "Zeehond" altijd gevoerd. Via Claus Rooding (Wanneperveen) heb ik zelfs nog een van de oude naamplaten terug ontvangen. Zelf heb ik in de jaren 1994-1996 een Bekebrede Schokker gebouwd die ook de naam "Zeehond" heeft en ook ingeschreven is in het Stamboek.
En zo is er weer een stukje geschiedenis van de Grundel "Zeehond" uit 1933 boven tafel.

Met vriendelijke zeilers groeten,
Erwin van Leeuwerden

Opgemerkt: Reactie op deze pagina
  • ?
  • (jpg,jpeg,bmp,tiff,zip,pdf,rar)
  • In ons Privacystatement kunt u nalezen hoe de SSRP met de op dit formulier verstrekte, privacygevoelige gegevens omgaat.

Terug naar overzicht