Leeuwtje

Leeuwtje Niet actief

Dit schip heeft een plaquette van de SSRP aan boord van een eerdere inschrijving, maar staat nu "geregistreerd" in Categorie X in het Stamboek en wordt dus gekenmerkt als 'Inactief'. Schip en eigenaar zijn op dit moment NIET "actief" aangesloten bij de SSRP als Behoudsorganisatie. De huidige eigenaar is (nog) niet in onze administratie opgenomen. Deelname aan Evenementen waarbij de eis wordt gesteld, dat het schip en de eigenaar zijn aangesloten bij dezelfde Behoudsorganisatie als onderdeel van de FVEN, is vanuit de SSRP daarom NIET mogelijk.

Dit betekent dat het schip nog onderdeel is van de Aanmeldingsprocedure (her-inschrijving) of, en dat geldt voor de meeste schepen, de eigenaar heeft het schip niet her-aangemeld en betaalt dus ook geen jaarlijkse bijdrage aan de SSRP voor Inschrijving in het Stamboek. Eventueel vermelde gegevens van schip en oud-eigenaren dateren meestal uit de periode van eerdere 'actieve' Inschrijvingen en zijn waarschijnlijk niet volledig en mogelijk niet correct. Voor dit schip kan, omdat het niet aantoonbaar voldoet aan de Criteria van de SSRP, geen Meetbrief door de KNWV worden afgegeven.
Vanwege de doelstelling van de SSRP om alle historie van de in het Stamboek opgenomen schepen vast te leggen, worden in de Schepenlijst wel de in het stamboekarchief beschikbare gegevens van dit ooit geregistreerde schip en summiere gegevens van de (oud-)eigenaren getoond.
Heeft u informatie over dit schip of bent u eigenaar en wilt u het graag weer 'activeren'? Laat het ons weten!

De werf van Joh. van der Meulen verhuisde in 1962 van de helling in Joure naar de voormalige werf van Barkmeijer in Sneek. Van huurder werden ze nu eigenaar van een werf. Schouwen bouwen gebeurde ook al in de laatste jaren te Joure. In 1960 gleed er zelfs een kajuitschouw van 8 m van de helling. Vanaf 1964 is sprake van een constante bouwstroom van schouwen en schouwtjes, zo blijkt uit de nauwkeurige schepenlijst die opgenomen is in het Jubileumboek ‘de Houttovenaars’.

Bericht van Wilfred Altena (09-05-2017)

Ik heb het vermoeden eigenaar te zijn van dit scheepje. Ik heb vorig jaar een schouw gekocht van een handelaar in Middenmeer. Op de schouw zat nog een sticker van de haven te Hoorn. Op de mast is duidelijk de vorm van een SSRP-plaquette als vorm aanwezig als verkleuring. Ook zijn de schroef gaten op de hoeken nog te zien. De stempel op de zeilen suggereert, dat deze uit 1969 afkomstig zijn. De lengte van de stevens weet ik niet exact, maar ligt rond de 3.50/3.60 meter. De de schouw heeft een werfplaatje van Joh. Van der Meulen en is gebouwd van eikenhout. Opvallend zijn de rood/bruine zeilen. Ik weet niet of hiermee het vermoeden dat mijn schouw dezelfde is als deze te bevestigen zou zijn? Op de foto is boven de groene haak achter de mast de afdruk van de plaquette zichtbaar.

Er staan 6 schouwtjes in het Stamboek van Joh. van der Meulen uit Sneek van rond de 3.50m. Er komen in principe 2 in aanmerking: de 'Femmy Jantje' uit 1962 en de 'Sijpegein'. De 'Femmy Jantje' was in 1966 eigendom van K.L. de Vries uit Bleiswijk. We mogen aannemen dat de zeilen van dat schouwtje ouder zijn/waren dan 1969, maar dat er in 1969 nog geen nieuwe zeilen gemaakt hoefden te worden. Dus is het plausibel om te stellen dat het schouwtje van Wilfred Altena de 'Sijpestein' is. Het scheepje is in ieder geval in Westzaan geweest. Dat is niet zover van Hoorn. Mogelijk heeft het scheepje een tijd in Noord-Holland rondgezworven.

Eigenschappen

Plaquette nummer:598 Zeil nummer:
Categorie:X Tekening nummer:
Type:Open Schouw

Bouw

Bouwjaar:1969 Ontwerper:Joh. van der Meulen
Werf:Joh. van der Meulen & zn Werf plaats:Sneek
Motor: Motor type:
Materiaal romp:Eikenhout Materiaal kajuit:
Materiaal zeil:Dacron
Onderwaterschip: Kiel:

Afmetingen

Lengte stevens:3,50 m Breedte berghout:0,00 m
Diepgang:0,00 m Masthoogte water:0,00 m
Oppervlakte grootzeil:0,00 m2 Oppervlakte fok:0,00 m2
Oppervlakte botterfok:0,00 m2 Oppervlakte kluiver:0,00 m2
Oppervlakte totaal:0,00 m2 Oppervlakte overig:0,00 m2

Tot nu toe bekende eigenaren en namen van het schip

1969 – 1975 J.W.C.M. van der Sijp, Wassenaar ( Sijpegein)
1975 – 1977 J. Keyning, Westzaan ( Sijpegein)
2016 – 2018 W. Altena, Wageningen ( Leeuwtje)

Geschiedenis

2017

2017

2017: Foto's van eigenaar W. Altena

20 juli 2017

20 juli 2017: Bevestiging van H.J.M. van der Sijp (zoon van oud-eigenaar en opdrachtgever J.W.C.M. van der Sijp

Het is inderdaad de 'Sijpegein'. Die had ook bruine zeilen. Ik zal mijn broers en zusters vragen of er meer informatie beschikbaar is.
Bijgaand drie zwart/wit foto’s die ik heb genomen in 1969 te Nieuwkoop met o.a.:

  • 'Goudkuipje': een heel klein schouwtje met spriettuig
  • 'Sijpegein': open schouw met bruin tuig
  • 'Vrouwe Anna Beatrijs': tjotter met bruin tuig
'Sijpegein': open schouw met bruin tuig
'Sijpegein': open schouw met bruin tuig
Links: 'Goudkuipje', midden 'Vrouwe Anna Beatrijs en rechts 'Sijpegein'
Links: 'Goudkuipje', midden 'Vrouwe Anna Beatrijs en rechts 'Sijpegein'
Links 'Sijpegein' en rechts 'Vrouwe Anna Beatrijs'
Links 'Sijpegein' en rechts 'Vrouwe Anna Beatrijs'

21 juli 2017

21 juli 2017: Aanvullende reactie van Brigitte Hamilton of Silvertonhill - van der Sijp (zuster H.J.M. van der Sijp)

Ik kreeg de vraag van mijn broer of één van ons (zussen en broers) foto's hebben van de 'Sijpegein'. Bijgaand de foto's. Ik heb ook nog de briefwisseling tussen mijn vader en Lodewijk Meeter. Die is een keer bij het afmeren over de 'Sijpegein' heen gevaren. Hij had de 'Sijpegein' over het hoofd gezien, ten eerste door de afmetingen van de boot en
ten tweede omdat we op sleeptouw waren genomen door de 'Vrouwe Anna Beatrijs'. Later ben ik tijdens het skûtsjesielen met zijn skûtsje mee geweest. Met na afloop de nodige borrels, omdat er die dag een 'centimeeter' geboren was: zijn kleinzoon.

Correspondentie met Lodewijk Meeter in 1970
Correspondentie met Lodewijk Meeter in 1970

2018

januari 2018

januari 2018: Bijzondere winterstalling voor het 'Leeuwtje'

In Culemborg kwamen we deze winter het schouwtje 'Leeuwtje' tegen in een bijzondere speel-omgeving voor kinderen. 

"De toestellen zijn gekeurd en voorzien van valwerende materialen"
"De toestellen zijn gekeurd en voorzien van valwerende materialen"

We zijn zeer geïnteresseerd in uw opmerkingen en/of vragen over dit schip. Stuur ze ons!

Terug naar het overzicht