Contact met grondleggers van de SSRP

24 maart 2017

Wandbord van de K.W.S., aangeboden aan het jubilerende Fries Scheepvaart Museum in 1998
Wandbord van de K.W.S., aangeboden aan het jubilerende Fries Scheepvaart Museum in 1998

Het Bestuur van de SSRP vind het belangrijk om goede contacten te onderhouden met haar oprichters in 1955. Ineke Verkaaik-Hogervorst, vicevoorzitter, is de vertegenwoordiger van de Koninklijke Watersportvereniging Sneek en Vereniging Fries Scheepvaart Museum. Afgelopen week ging ze bij beiden op bezoek. Ze schrijft daarover het volgende enthousiaste verslag:

Met de post communicatie en PR in mijn portefeuille binnen het SSRP bestuur maak ik een afspraak met het Fries Scheepvaart Museum, Vrienden van het Scheepvaartmuseum en het bestuur van de KWV Sneek op een zonnige dinsdag in maart.

Het Fries Scheepvaart Museum

Meld me om 14.00 uur bij de receptie van het FSM. De bestuursleden van de stichting en de vereniging FSM nemen me mee naar boven naar een prachtige, statige bestuurskamer. De stoel van de voorzitter heeft een mooie houtsnede. Een rond scheepje, de zeilen gehesen doch het roer ontbreekt... Schipper in Gods hand, legt de voorzitter mij uit.
Na het kennismakingsrondje volgen de raakvlakken. De SSRP is in 1955 mede opgericht door de heer Herre Halbersma, conservator van het FSM.

Het archief van de SSRP is in beheer van het museum, onder klimatologische omstandigheden bewaard. De vergrijzing onder de bezoekers van het museum en onder de eigenaren van de Ronde en Platbodemjachten nemen we onder de loep. Aantrekken van jeugd middels hun educatie. Hoe de donateurs van de SSRP de jongere generatie bij hun schepen betrekken.
Zo komen we te spreken over de scheepswerf van Eeltje Holtrop van der Zee. De gedenksteen van Eeltje is door de Vrienden van het FSM in 1953 geplaatst en het onderhoud namen zij op zich. De inwoners van Joure namen de grafsteen van Auke voor hun rekening. De heer Schulting, voorzitter van de stichting, laat mij een jaarboek zien uit 1973 en 1974 van het FSM en de Oudheidkamer. De oprichting van de SSRP en veel historie daaromtrent. Hierbij komt de digitale archivering van de jaarboeken ook ter sprake.
We sluiten af met de afspraak om elkaar jaarlijks bij te praten, waar we kunnen elkaar te versterken en samen te werken indien gewenst.
Wat was dit een prettige ontmoeting met coöperatieve bestuursleden in die prachtige bestuurskamer in het museum aan 't Kleinzand!

Bijna fluitend van genoegen naar de volgende afspraak met een bestuurslid van Koninklijke Watersport Vereniging 'Sneek'. Start mijn laptop op in restaurant Onder de Linden. 
Ontvang onmiddellijk een mail van de heer Oppewal, secretaris van de Vrienden FSM. Een groot archief m.b.t. de gedenkstenen van Eeltje en Auke van der Zee verschijnt op mijn scherm. Geweldig, wat een prachtige informatie! De samenwerking (binnen een uur) met het FSM is een feit!

Koninklijke Watersport Vereniging 'Sneek'

De secretaris van KWV Sneek, Trynke Schuurman, is op de afgesproken tijd aanwezig. Leuke kennismaking, sportieve vrouw.
Ook de KWV Sneek stond aan de wieg van de SSRP. De Hardzeildagen vanaf 1814 bestonden in die tijd uit Ronde en Platbodemjachten. De laatste jaren zijn de Ronde en Platbodemjachten weer aanwezig tijdens de Sneekweek. Dit jaar zeilen de Skûtsjes op woensdag 9 augustus op het Sneekermeer. Primeur is de 202-de Hardzeildag  en het Skûtsjesilen op één en dezelfde dag.
 
De deelnemende eigenaren van onze vloot dingen nu op dinsdag 8 augustus mee naar de prijs van de Hardzeildag. In 2018 zijn wij met onze vloot weer op dinsdag 7 augustus uitgenodigd voor de Hardzeildag. Noteert u het vast in uw agenda?

Ook KWV Sneek kent vergrijzing. Zij werken nauw samen met NOC/NSF en vormen binnen hun vereniging een kweekvijver voor zeiltalent. 
Een bruisende dame die ook aan de roeitraining is begonnen en met wie het prettig sparren wordt in de toekomst!

Ineke Verkaaik-Hogervorst

 

Terug naar vorige pagina