De BERETANDEN van de SSRP, augustus 2019 nummer 8

16 augustus 2019

Verhaal vanuit de stad van de kaas en de stroopwafels..!
Met daarin:

  • De 43ste Regionale Friese Reünie (RFR) is een feit;
  • Vlootschouw te Sneek;
  • Hardzeildag in Sneekweek;
  • Lustrumreünie van de SSRP samen met RFR in Langweer in 2020.

De 43ste Regionale Friese Reünie (RFR) is een feit

De ontvangst voor de aanlooptocht was in Langelille aan de Tjonger, bij Admiraal Reinier van der Post en zijn partner Ingrid Verburg.. Veel schepen met jeugdige bemanning komen over het water, de overige schippers komen per auto naar deze prachtige locatie. Tenten opgezet en daarna aan de borrel en het buffet, waarbij het mooi is om te ervaren hoe goed het is dat we elkaar allemaal weer zien en kunnen bijpraten. Als ‘toetje’ heerlijke vlaaien van de boeier ‘Thomas’.
Wat een hartelijke ontvangst in Langelille! Met een aanlooptocht vanuit Langelille naar Heeg hebben veel houten ronde en platbodemjachten met elkaar een fraaie maar regenachtige tocht beleefd. Bakken hemelwater zijn vrijdag 2 augustus getrotseerd, maar de sfeer en het plezier werden er niet minder om. In 'It Sylhûs’ aan het Heegermeer vindt de registratie plaats, gevolgd door de BBQ en het Openingpalaver. 
Er is een sportief en uitdagend programma voor de jonge deelnemers samengesteld. Het spel Gotcha; deelnemen in tjotters van de Friese tjottervloot aan de Ludieke Match. Die match bestaat uit een wedstrijd waarbij opdrachten uitgevoerd kunnen worden, al zeilend op het meer. In de tjotters deelnemen aan het admiraalzeilen en op zaterdagavond de fakkeltocht, om zondag in de tjotters aan de zeilwedstrijden mee te doen. Met fraaie wisselprijzen in het vooruitzicht en alle aandacht, met bijbehorend applaus, van de volwassen deelnemers… komt elk kind in actie!

Zaterdag: Traditiegetrouw het Admiraalzeilen, afgesloten met de borrel

De Admiraal en zijn partner, zijn in stijl aanwezig op het Admiraalschip de 'Bever'. De Vlootschouw wordt onder begeleiding van scheepstoeters en kletsende pannendeksels door de Admiraal afgenomen. Heeft u dat nu ook… kippenvel, en een lichte brok in de keel? Dit is zo’n traditioneel en feestelijk moment met onze prachtige schepen! Het admiraalzeilen op zaterdagmiddag is een prachtige traditie. Kiel- en frontlinie en het beoogde weven met het andere eskader. Vooral aan bakboordzijde, of was het nou toch aan stuurboord, passeren? De Admiraal en zijn partner worden tijdens het admiraalzeilen en de beoordeling bijgestaan door een gekwalificeerd jong jurylid. Van het Admiraalschip, de boeier 'Bever', weten we (nog) weinig van de oorsprong. De bouwer en het bouwjaar zijn onbekend, maar Jurjen en Nieke van der Velde zijn vanaf 2001 met hun boeier ‘Bever’ aan de slag gegaan. Zij zijn vaak aanwezig op de RFR. Na jaren krijgt zij het zeilnummer RC116! In de dorpskom van Heeg, bij Pier Piersma, en omringd door onze gepavoiseerde schepen, worden wij inmiddels, traditioneel muzikaal, onthaald door het RFR-huisorkest. Schippers en bemanning van kajuitsschouw '’t Meeuwke', de grote tjotter 'Albert en Nelly' en het Friese jacht 'Dageraad' en Sabijn Perdijk, zij zeilde mee op het Friese jacht Hommel. Trots op de mensen die na een enerverende dag op het water met elkaar een prachtig concert ten gehore brengen, onder het genot van een borrel aangeboden door ‘Wind en Water’. Het publiek op de terrassen aan de kade van Heeg geniet met volle teugen mee.

Zondag: De tweede wedstrijd van de Friesche Competitie

Zondagochtend 10.00 uur klinkt het startschot voor de tweede wedstrijd van de Friesche Competitie. De wedstrijdbaan wordt ingekort i.v.m. de matige wind. Meegebrachte koffie en Goudse stroopwafel worden tijdens de wedstrijd smakelijk genuttigd. De temperatuur buiten de schepen begint op te lopen en de eerste bemanningsleden komen in badkleding te voorschijn. Na de lunch volgt de 2e wedstrijd onder nog mindere windkracht. De 3e wedstrijd wordt afgeblazen, tot unanieme genoegdoening van de bemanning op de dobberende schepen. De sociale cohesie van met elkaar gelaten afwachten ‘gaan we nog een keer starten of dutten we een beetje in’ was een ijzersterke graadmeter van hoe we met elkaar de elementen trotseren. Na het afblazen van de 3e wedstrijd ging men op de motor in konvooi naar It Sylhûs, tenten afbreken en alles opruimen. Napraten, en vervolgens op naar de prijsuitreiking in de koelte van It Sylhûs.
Met dank aan het Comité RFR en de deelnemers met hun schepen. In het bijzonder dank aan de sponsoren Eerdmans Jachtverzekeringen en Joh. v.d. Meulen van de 43ste RFR. Pieter Piersma van Frisian Yachts Piersma heeft de wisselprijs voor de winnaar van het 2e eskader Admiraalzeilen opnieuw van bladgoud voorzien. ‘Het tuigje’, bestaande uit een mastwortel met vleugel, is gemaakt door zijn grootvader, Heit Piersma.

De foto's van de genoemde evenementen in deze Beretanden hebben we in een album opgenomen.

De Tjottervloot was ook zeer actief. Alles kunt u lezen in hun laatste Nieuwsbrief.

Vlootschouw te Sneek

Voorafgaand aan de start van de Sneekweek wordt traditiegetrouw de Vlootschouw door Sneek georganiseerd. Dit jaar de 84ste Vlootschouw! Alle deelnemende klassen waarin wedstrijden worden gezeild, krijgen de gelegenheid zich aan de duizenden belangstellenden rond de Sneeker Waterpoort en de omliggende grachten te presenteren. De boeier ‘Catharina’, het Fries Jacht ‘Riemke Idskje’ en de tjotter ‘Wylp’ van de Friese tjottervloot vertegenwoordigen de houten ronde vloot, die op woensdag 7 augustus aan de Hardzeildag zullen deelnemen. Met een groet aan de CvdK, Arno Brok, middels de fok (verboden terug te zwaaien), varen alle deelnemende klassen door de grachten, waar duizenden mensen bij het zien van het varend erfgoed spontaan applaudisseren. Dat voelt als ware, ben je een lid van het Koninklijk Huis.

Hardzeildag in Sneekweek

Op 7 Augustus is een grote vloot ronde houten jachten afgemeerd aan het Starteiland op het Snekermeer. Na het palaver gaan de schepen volledig dichtgereefd en voorzien van stormfok de wedstrijdbaan L verkennen. Het Statenjacht ‘Friso’ kiest ook het ruime sop, met o.a. de CvdK, Arno Brok, aan het roer.
Windkracht 6 vraagt om meer bemanning op het het Friese Jacht 'Willemijntje' en die kwam er ook. De deelnemende tjotters krijgen te veel water aan boord, waardoor zij helaas het veld moeten ruimen. De schipper van de 'Willemijntje' neemt na afloop van de wedstrijd de eerste prijs in ontvangst. Met jonge en sterke mensen aan boord was het goed en strategisch verantwoord zeilen... Gefeliciteerd 'Willemijntje'! Het was echt een ‘Hardzeildag’.

Lustrumreünie van de SSRP samen met RFR in Langweer in 2020

Traditiegetrouw wordt in elk lustrumjaar van de Stichting Stamboek Ronde en Platbodemjachten in Friesland een gecombineerde reünie georganiseerd waar de schepen van de SSRP en die van de Regionale Friese reünie gezamenlijk meedoen. In 2020 is het 65 jaar geleden dat de Stichting Stamboek Ronde en Platbodemjachten in het leven is geroepen! Een mijlpaal die wij met elkaar gaan vieren in het weekend van 11-12 juli 2020 te Langweer. Wilt u dit weekend alvast in uw (digitale) agenda noteren aub?
Tijdens het schrijven van deze Beretanden komt regelmatig het woord ‘traditie’ voor. Hierbij de hartekreet van Ir. Jan Loeff in juli 1953 in de (inmiddels opgeheven) Waterkampioen: "Daarom ‘Oostergoo’, daarom Stamboek. Laat dit (zeil)festijn niet bij deze ene keer. Als het moet om de tien jaar, als het kan om de vijf, maar liever drie jaar. Ook liefde kan verkillen. Houdt het vuur warm. Het behoud van deze prachtige jachten is veel waard!"
De reünies zijn na de oprichting van de SSRP in 1955… een traditie!

Ineke Verkaaik-Hogervorst
Vicevoorzitter SSRP, PR en communicatie
AB- FVEN
vicevoorzitter@ssrp.nl

Terug naar vorige pagina