De BERETANDEN van de SSRP, nummer 7 juli 2018

12 juli 2018

Ondergang dreigt voor drijvend erfgoed

Verhaal vanuit de stad van de kaas en de stroopwafels..!

Ze zijn de drijvende geschiedenis van Friesland. Houten ronde en platbodemjachten. Maar de historische vloot is in handen van senioren en de volgende generatie heeft weinig trek in het dure onderhoud van de scheepjes. Monumenten belanden in de kachel. Ondergang dreigt.
Het zijn juweeltjes. De Friese jachten, tjotters, boeiers, Staverse jollen en schouwtjes. Strak in de lak scheren ze over de Friese meren. De varende monumenten van soms dik honderd jaar oud vertellen een belangrijk stuk Friese geschiedenis. Maar het maritieme erfgoed is in gevaar, stelt Ineke Verkaaik vicevoorzitter van de stichting stamboek Ronde en Platbodemjachten (SSRP).
Langzaamaan verdwijnen de houten scheepjes van de Friese wateren. Ze liggen te verkrotten op de wal, worden doormidden gezaagd en opgestookt of belanden bij opkopers uit Duitsland en Engeland.
Dit is de intro van een twee pagina's tellend artikel in de Leeuwarder Courant van 11 juli.
U kunt het hele artikel digitaal lezen op de website van de LC, wanneer u zich op hun website gratis registreert.

Hout-Vaert

De Hout-Vaert gaat donderdag 19 juli a.s. in Dokkum van start. Het verhaal van de historie en de toekomst van hout tijdens een actief evenement gaat via Leeuwarden, Grou, Sneek naar IJlst om daar op 22 juli bij houtzaagmolen De Rat dit project af te ronden. (www.hout-vaert.nl).

Sail Harlingen 2018

Gaat u met uw schip naar Harlingen tijdens The Tall Ships Races 2018? Van vrijdag 3 tot en met maandag 6 augustus laat Harlingen de hele wereld zien waar een kleine Friese havenstad groot in kan zijn. Meer dan 60 zeilschepen maken zich in Harlingen op voor de internationale Tall Ships Races. Naar verwachting komen 300.000 bezoekers naar Harlingen. Een groot deel van de bezoekers komt via het water. Op vrijdag 3 en maandag 6 augustus kunt u meevaren tijdens de Sail In of Sail Out Parade. (www.thetallshipsracesharlingen2018.nl)

Uitnodiging Sneekweek Vlootschouw 2018

Op de nieuwspagina van de SSRP is vanuit de Koninklijke Watersportvereniging Sneek een fantastische uitnodiging geplaatst om de 83ste Sneekweek met de traditionele vlootschouw op 3 augustus 2018 te openen. Inschrijfformulier en info op onze nieuwssite. Dames en heren van de houten Friese ronde en platbodemschepen... doen!

Regionale Friese Reünie

Op 2 augustus start de 42ste Regionale Friese Reünie bij Rufus aan het Water. (www.rufus.nl). De aanlooptocht brengt de deelnemende schepen in konvooi naar 't Sylhûs te Heeg. Dit jaar geen match tussen Holland-Friesland, maar een wedstrijdje, met ludieke onderdelen, rond het Konijneneiland op het Heegermeer. Zondag 5 augustus i.s.m. Watersport Vereniging Heeg (WSH) 3 korte wedstrijden. (Regionale Friese Reunie Heeg)

FVEN

Binnen het Dagelijks Bestuur van de Federatie Varend Erfgoed Nederland (FVEN) gaat, na een jaar het interim-bestuur als vicevoorzitter op zich genomen te hebben, Olav Loeber de FVEN verlaten. Het FVEN-bestuur heeft een profiel opgesteld om vanuit de SSRP de vacature in te vullen. De vacature voorziet niet in een beloning, gemaakte onkosten kunnen gedeclareerd worden vlgs. afspraken binnen de FVEN.
Heeft u interesse? Bekijk het profiel hier. 

     

Terug naar vorige pagina