De BERETANDEN van de SSRP, november 2018 nummer 11

17 november 2018

Verhaal vanuit de stad van de kaas en de stroopwafels..!
Met daarin:

  • Overleg Raad van Advies, Beroepsraad en bestuur SSRP
  • Nationaal Monumenten Congres 2018
  • Traditionele Schepenbeurs in Den Helder 2018
  • Sail Amsterdam in 2020 en de SSRP

Overleg Raad van Advies, Beroepsraad en bestuur SSRP

Het jaarlijks overleg met de Raad van Advies en de Beroepsraad SSRP begon in het depot van het Zuiderzee Museum (Enkhuizen) in Hoogwoud. Een prachtige collectie en uiterst zorgvuldig gearchiveerd in vier (uiterlijk) saaie voormalig militaire opslagloodsen. Met optimale belangstelling en aandacht luisterden wij naar de conservator, die duidelijk erg veel plezier in zijn werkzaamheden heeft.
De kennismaking met de genodigden (RvA en BR) door het bestuur SSRP verliep in deze ambiance moeiteloos. Allen met dezelfde passie en interesse... varend erfgoed! Een gezamenlijke vergadering in het Zuiderzee Museum heeft de doelstelling en de kaders van het bestuur, RvA en Beroepsraad van de SSRP weer helder aangescherpt. Het aangevulde Handboek SSRP 2018 en het Beleidsplan 2018-2020 zijn besproken.
De uiterst uitgebreide en veel bezochte informatie die onze website weergeeft is fenomenaal. De continue aanvullingen maken dat de site actueel blijft! De toevoeging eind 2018 van digitale uitgaven in de 'Boekenplank' op de site is een meerwaarde, die nog meer bezoekers zal trekken. Ook naar onze adverteerders wordt veel doorgeklikt, dat laten de bezoekersaantallen aan de achterkant van de website zien.
Het behoud van ons varend erfgoed en monumenten, binnen de overkoepelende organisatie Federatie Varend Erfgoed Nederland (FVEN) en de Mobiele Collectie Nederland (MCN) heeft vanuit de SSRP veel betrokkenheid en aandacht.
Wij verwelkomen een nieuwe donateur, die gedurende 5 jaar een mooie bijdrage via de culturele ANBI-status van de SSRP schenkt. Nogmaals dank namens het bestuur!


 

Nationaal Monumenten Congres 2018

Als afgevaardigde van de FVEN-SSRP ben ik aanwezig geweest bij het Nationaal Monumenten Congres 2018 in De Prodentfabriek te Amersfoort. Het verslag daarvan is te lezen op de website van de FVEN en in de digitale nieuwsbrief Scheepspost van de Federatie. De uitdaging om tijdens het Nationaal Monumenten Congres 2019 in Groningen het mobiel (lees: varend) erfgoed op het programma te zetten is reeds besproken, de enquête is ingevuld... De mouwen worden opgestroopt!


 

Erfgoed

Wat een warm bad om deze beurs gedurende het weekend van 9-11 november j.l. te bezoeken of om als standhouder ‘je waar aan te prijzen’! De oranje SSRP-stand was niet alleen op kleur, met de oogverblindende, bruingetuigde tjotterPrins, maar ook op digitale wijze onmogelijk onopgemerkt te passeren! Veel bekende bezoekers troffen elkaar, nieuwe eigenaren willen de aanpassingen van hun aankoop graag op de site laten doorvoeren en scheepseigenaren uit de X-categorie melden zich.
De jongste bezoekster aan de SSRP-stand, in mijn beleving, is een meisje van ca. 10 jaar. Zij kwam met haar vader mee, die een van de schippers is van 'De ‘Groene Draeck’, plaquette nr. 1 . Wat is het ongelooflijk tof dat jij als jong meisje een spreekbeurt gaat houden over het schip van onze beschermvrouwe H.K.H. Prinses Beatrix. Zij stelde inhoudelijk mooie vragen over ‘het waarom’ van de stichting, waarom al die verschillende schepen op die oranje banner staan, waarom een plaquette op de flyer staat en waarom wij het zo leuk hebben met elkaar? Dit meisje bracht zoveel vragen en energie mee.. Ongelooflijk! Zij begreep als geen ander waarom juist wij ‘oranje’ gekleurd zijn in de stand. Meisje, maak er een prachtige spreekbeurt van. Vergroot de foto waarop jij voor de oranje banner met al die scheepjes staat. Jij hebt de toekomst in het Varend Erfgoed!


 

Sail Amsterdam in 2020 en de SSRP

De "actieve" schepen in het stamboek in de categorieën A, B, C, D en M kunnen zich in 2020 inschrijven als potentieel deelnemer aan Sail Amsterdam. Ronde en Platbodemjachten, die als "niet actief" in het Stamboek vermeld staan, moeten eerst hun schip weer "activeren" in het Stamboek van de SSRP, alvorens aan Sail te kunnen deelnemen. Over de manier van inschrijven zal natuurlijk duidelijk worden gecommuniceerd.


 

Ineke Verkaaik-Hogervorst
Vicevoorzitter SSRP, PR en communicatie
AB- FVEN
vicevoorzitter@ssrp.nl

Terug naar vorige pagina